Diari La Veu del País Valencià
Els valencians han de dedicar el sou brut de 4,8 anys a pagar la hipoteca del seu habitatge, segons un estudi

El valencià mitjà ha de dedicar íntegrament el sou brut de 4,8 anys a pagar la hipoteca del seu habitatge comprat el 2020, és a dir, 0,2 anys menys que l’any 2019 (quan el càlcul era de 5 anys).

Així ho reflecteix l’estudi «Relació de salaris i la compra d’habitatge el 2020», basat en els preus mitjans de l’habitatge de segona mà en venda de l’Índex Immobiliari Fotocasa i les dades dels sous mitjans de les ofertes d’ús de la plataforma InfoJobs.

El 2020 el preu de l’habitatge en venda al País valencià va tancar amb un increment anual del 2% i va situar el preu al desembre en 1.437 euros/m². Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà dels valencians registrat per InfoJobs —que el 2020 era de 23.761 euros (1.980 euros bruts mensuals si ho dividim en 12 pagues)—, els valencians haurien de dedicar 4,8 anys del seu salari (58 mesos) al pagament de la hipoteca d’un habitatge de 80 metres quadrats.

Segons aquest salari mitjà i el valor del metre quadrat dels habitatges de segona mà el 2020, els residents de la demarcació de Castelló de la Plana en liquidarien la hipoteca en 3,7 anys, els de la de València en 4,9 anys, i els de la d’Alacant haurien de dedicar-hi 5,2 anys del seu salari.

«Sempre és una bona notícia que l’esforç que els ciutadans han de fer per a comprar un habitatge disminuïsca, perquè significa que l’accés al mercat de la compra es facilita cada vegada més. Així i tot, aquestes xifres indiquen que encara estem allunyats dels nivells adequats i que previsiblement ens queda recorregut per fer», comenta la directora d’Estudis i Portaveu de Fotocasa, María Matos.

Primer descens en dos anys

«De totes maneres, —prossegueix— aquest és el primer descens que detectem des de fa dos anys, per la qual cosa pot indicar que anem cap a un equilibri entre els salaris i el cost de l’habitatge. Encara això no només depén de la moderació del preu de l’habitatge, sinó de la recuperació econòmica i la millora en les condicions dels treballadors».

Per la seua banda, la directora de comunicació d’InfoJobs, Mónica Pérez, ha assenyalat: «L’increment del salari brut mitjà anual el 2020 (4,9%), així com del Salari Mínim Interprofessional (5,5%) han contribuït a contrarestar la xicoteta pujada del preu de l’habitatge de segona mà (1,6%)».

«No obstant això, la situació de crisi actual no permet estimar com serà l’evolució dels salaris en el que queda d’any, tenint en compte que la principal prioritat és la recuperació de l’economia del país i la solució de problemàtiques com, per exemple, la reincorporació a l’activitat de tots els treballadors en ERTO», apunta.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa