Diari La Veu del País Valencià
Un llibre revisa els cinc segles de la Facultat de Medicina de València com a «institució avantguardista i pionera»

Una vintena d’historiadors de les universitats de València, Miguel Hernández i Catòlica de València, i de diversos instituts del CSIC, dirigits i coordinats per Josep Lluís Barona, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València, han escrit un llibre sobre els cinc segles d’història de la Facultat de Medicina, «institució avantguardista i pionera en l’especialització professional».

Amb més de cinc segles d’història i amb antecedents dels estudis quirúrgics medievals, l’escola de medicina de València va ser «un centre d’avantguarda en la recepció i difusió de l’humanisme científic renaixentista, especialment la reforma anatòmica, el paracelsisme, l’atomisme i la botànica mèdica», destaca la UV en un comunicat.

Tota aquesta història i evolució és la que s’analitza en aquesta obra col·lectiva que, a més, serveix per retre homenatge a la figura de Joan Baptista Peset i Aleixandre, rector i catedràtic de Medicina Legal.

Escrit en un to acadèmic però accessible a un públic ampli, el llibre actualitza les investigacions més recents i recorre la tradició històrica-mèdica valenciana, els antecedents i fundació dels estudis de medicina, la seua evolució durant el Renaixement i el Barroc, la tensió entre tradició i renovació al segle XVIII, els períodes de decadència, crisi i reformes del huit-cents, per concloure amb el convuls segle XX i la realitat actual, que mira al futur.

En la publicació també s’explica els avatars de la construcció de la nova facultat a l’avinguda Blasco Ibáñez, la transició d’un model arcaic a un altre experimental, assistencial i modern, la creació de l’Hospital Clínic i, especialment, la importància de la seua biblioteca i Museu d’Història de la Medicina, així com la incorporació de la dona a les professions sanitàries.

En el capítol final, dedicat a la Facultat de Medicina en l’actualitat, el degà i el seu equip n’expliquen la projecció internacional, les reformes en l’ensenyament, els acords docents amb hospitals i les estructures actuals de suport a la investigació, la Unitat Central d’Investigació de Medicina i l’Incliva, Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic de València.

El llibre inclou, a més, semblances biogràfiques i apartats dedicats a institucions i personatges rellevants de la història de l’escola de medicina que serveixen per posar en valor el patrimoni històric i la seua importància per a la cultura, la ciència i la medicina actuals.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa