La nova directora general de Producció Agrícola també és propietària d’una macrogranja a Aiora

La família de Leticia Sanchiz controla una instal·lació que va passar dels 750 als 7.200 porcs en un procés ple d’irregularitats

División de inversiones agrícolas y ganaderas S.L. (DIAG) és una empresa filial del Grupo Sanchiz –empresa de la família de la flamant directora general de Producció Agrícola Leticia Sanchiz,- a través de la qual opera una macrogranja de porcs a Aiora (Vall de Cofrents). Malgrat que no ha rebut el mateix tracte mediàtic que la que el mateix grup empresarial posseeix al municipi manxec de Balsa de Ves i que ha estat focus de diverses polèmiques per la contaminació generada, la història és molt similar.

D'una llicència base per una granja de 750 truges reproductores, va ampliar-se a una altra per albergar i engreixar 7.200 porcs, un projecte que anava sumat –en un modus operandi molt similar al de la Balsa de Ves- de sol·licitud de permisos per a un projecte d'energia solar fotovoltaica i un altre d'aprofitament energètic de biogàs generat a partir dels mateixos residus, a més de dos altres granges que pretenien sumar fins a 21.600 porcs en total. Durant pràcticament sis anys, la granja va funcionar amb els 7.200 porcs malgrat la manca de permisos, tant autonòmics com municipals.

Tot el procés va comptar amb diferents subvencions que arribaven als 1,45 milions d'euros de la Conselleria d'Economia a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), ja que el biogàs entra dins de la categoria d'energia renovable. L'última fase de les ajudes, de 213.000 euros, però, va paralitzar-se el 2018 en descobrir-se que la granja funcionava sense comptar amb la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), tal com va informar llavors ElDiario.es.

Tot i aquestes irregularitats, el gener del 2022, la Conselleria d'Agricultura aprovava definitivament el permís d'ampliació de la granja, en contra de les intenses protestes veïnals, que temien la contaminació d'aqüífers, les males olors i també l'afectació de terrenys de la Xarxa Natura 2000 que podien ser gastats per a escampar purins.

Des de llavors, aquesta instal·lació emet anualment 78.765,80 Kg de metà, 39.339,64 Kg d'amoníac i 313.35 Kg d'òxid nitrós. A més, consumeix 36.792 m³ d’aigua, equivalent al 15% de la població d'Aiora. Des d'Amics de la Terra es va considerar «irònic» que la conselleria encarregada de l'emergència climàtica i el desenvolupament rural estiga «permetent l'ampliació d'aquests controvertits projectes d'industrialització animal», ja que consideren que «està demostrat que són una de las principals causes del despoblament en el món rural i del canvi climàtic amb la generació de quantitats ingents d'emissions de gasos d'efecte hivernacle».

Els perills dels biogàs

El veïnat del municipi de la Balsa de Ves fa anys que denuncien les molèsties i danys ambientals generats per la macrogranja –més de 100.000 porcs- propietat del Grupo Sanchiz. Un dels principals focus contaminants és la planta de biogàs, en principi destinada a donar una eixida i un nou ús als purins generats per la fàbrica.

El veïnat, però, assegura que la planta tracta residus no sols d'altres granges, sinó també industrials, provinents d'altres punts de l'estat espanyol. També en aquest municipi manxec, d'una granja original més menuda es va passar a l'actual «instal·lació industrial» a base de modificacions no substancials i esmenes d'errors de les llicències originals, fins a modificar la planta de biodigestió per tal de passar de gestionar la quantitat de 18.800 tones per any a les 38.900, segons denúncies d'Ecologistes en Acció.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.