Mazón diu que molts valencians se senten «lluny» de l’AVL

Aquest dilluns mantindrà una reunió amb la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, a qui demanarà «una temporada de braços oberts»

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha avançat que en la reunió que mantindrà aquest dilluns a la vesprada amb la presidenta de l’Acadèmia de la Valenciana de la Llengua (AVL) demanarà obrir «una temporada de braços oberts» en matèria lingüística. «Si no, continuarem tolerant que alguns diguen que parlem català. El nostre Estatut d'Autonomia és molt clar i el nostre cor també», ha recalcat.

Sense voler «precondicionar» la reunió, Mazón ha assegurat que comparteix la «llunyania de molts valencians» respecte a l'AVL i a l'ús de la llengua: «Molts valencians s'han sentit massa lluny de la seua Acadèmia, de les normes, d'aquest rigor que no es compara amb el que veiem als carrers cada dia, amb els quals es parla a les cases i a l'horta».

Així ho ha manifestat, a preguntes dels periodistes en un acte a Alacant, hores abans de la reunió que va sol·licitar a l'AVL per a demanar-li «gestos» que permeten que «represente a tothom». Aquesta trobada arriba setmanes després de la polèmica per l'ús de valencià no normatiu en el compte oficial en xarxes socials de la Conselleria d'Agricultura, que depén de Vox, i que el conseller d'Educació, José Antonio Rovira, del PP, diguera que l'AVL no té la «veritat absoluta».

Mazón, també líder del PP valencià, ha defensat que «és moment d'obrir els braços, o de reobrir-los», i que és possible «avançar conjuntament de manera positiva, no polèmica i integradora», davant la «llunyania de molts valencians amb les seues institucions en general i amb el que parlen de la nostra llengua en particular». «Que n’hi haja un només ja és massa», ha advertit, i ha demanat un esforç per a «maridar» l'àmbit científic de la llengua i el seu ús social.

Vol que es diga valencià «i no una altra cosa»

Respecte a l'ús de llengües oficials al Congrés, una reforma parlamentària que s'aprovarà aquesta setmana de manera expressa, ha exigit que el valencià s'esmente «de manera autònoma» cada vegada que es parla de llengües oficials «en qualsevol part del món». En cas contrari, ha avisat que s'estaria incomplint l'Estatut.

«En qualsevol cas, es vaja per on es vaja, es pretenga el que es pretenga, quan es parle de llengües oficials s’esmenta el valencià; no se n’esmenten unes i s'oblida el valencià», ha dit, i ha criticat que l’expresident i líder del PSPV, Ximo Puig, proposara la fórmula «català-valencià».

Mazón ha posat l'accent que estarà en contra de «qualsevol que diga que això no és valencià sinó una altra cosa». «Això no pot continuar sent un joc de la negociació d'un senyor que vol continuar en el Govern [espanyol], amb els seus companys de la Comunitat Valenciana aplaudint gravíssimes alteracions i atacs al nostre Estatut i a la nostra llengua pròpia», ha asseverat en al·lusió al president en funcions, Pedro Sánchez.

I preguntat sobre aquest tema per la posició de l'AVL –des del punt de vista filològic entén que «la llengua pròpia i històrica dels valencians és també la que comparteixen les comunitats autònomes de Catalunya i les Illes Balears i el Principat d'Andorra-, ha resolt: «Parlarem hui».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.