Diari La Veu del País Valencià
ERC i PSOE acorden l’oficialitat del català a l’Estat i a la UE

ERC ha arribat a un acord amb el PSOE i votarà a la candidata Francina Armengol per a la presidència del Congrés. Ho han anunciat els diputats republicans en una roda de premsa minuts abans de la constitució de la cambra baixa. Segons un comunicat d’ERC, l’entesa inclou l’oficialitat del català a les institucions estatals i europees, investigar Pegasus i obrir la porta a l’amnistia. Per la seua banda, JxCat i el PSOE també han arribat a un principi d’acord per a la presidència de la Mesa del Congrés, a falta d’acabar de tancar un punt.

Concretament, s’ha acordat l’elaboració d’una Llei orgànica perquè el català siga llengua plenament oficial en totes les institucions de l’Estat -inclosa la justícia- i d’ús des de la primera sessió plenària al Congrés. També, l’acord inclou la culminació dels acords per a l’ús de la llengua catalana a les institucions europees, a més dels recursos pressupostaris necessaris per a la protecció del català i altres llengües oficials de l’Estat. També la creació d’una comissió d’investigació per l’espionatge polític Pegasus. Finalment, els republicans asseguren que, segons aquesta entesa, «l’Estat es compromet amb la fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les “vies legals necessàries”, entre elles una llei d’amnistia».

ERC afirma que els acords «donen continuïtat a la feina feta l’última legislatura en el marc de l’estratègia de negociació política al front de Madrid». I assenyalen que «la negociació per a la concreció operativa dels acords es desenvoluparà en el marc de la segona fase de la negociació, per a la investidura».

JxCat i el PSOE també han arribat a un principi d’acord, entre els quals hi ha l’ús del català al Congrés, la reobertura de la comissió d’investigació sobre les «clavegueres de l’Estat» i la creació d’una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A.

Comparteix

Icona de pantalla completa