Diari La Veu del País Valencià
Plataforma per la Llengua troba «insuficient» impulsar el català a la UE i en reclama l’oficialitat

Plataforma per la Llengua ha qualificat d’insuficient la proposta del president del govern espanyol Pedro Sánchez de «desplegar l’ús del català» a les institucions europees. A través d’un comunicat, l’entitat ha reiterat que és de vital importància que el català siga afegit al llistat de llengües oficials de la UE que s’estableix el Reglament 1/1958 i no només que se’n «promoga l’ús a les institucions», tal com ha promés el president espanyol «de manera clarament ambigua». L’entitat recorda que l’ús del català en institucions com el Parlament Europeu és només un dels avantatges que suposa l’oficialitat, però que, en canvi, no suposa que el català gaudisca de «tota la protecció legal».

El mes de febrer passat, Plataforma per la Llengua i més de 60 associacions catalanes (entre les quals, el Barça, el Col·legi de Metges de Barcelona i diverses Cambres de Comerç) van impulsar un manifest per reclamar l’oficialitat del català a Europa que va rebre més de 50.000 suports de particulars.

L’entitat també va adreçar una carta a Pedro Sánchez reclamant-li que, com a president del Consell de la UE fins al desembre –institució que regula quines són les llengües oficials– que negocie i impulse el reconeixement del català com a llengua oficial, pocs dies després que el mateix Consell respongués a Plataforma per la Llengua que mai no s’ha sol·licitat formalment el reconeixement del català com a llengua oficial, en contra del que havia afirmat en seu parlamentària el ministre Albares.

Plataforma per la Llengua recorda que l’acord de la Taula de Diàleg de poder utilitzar el català al Parlament Europeu és una concessió que el Consell de la UE ja va acceptar formalment l’any 2005, però que simplement no s’ha arribat a desplegar mai, i demana al president espanyol que aprofite la presidència europea per a aconseguir l’avenç significatiu que suposaria que el català esdevingués oficial en un pla d’igualtat amb altres llengües amb menys parlants que ja tenen la d’aquesta condició.

Comparteix

Icona de pantalla completa