Diari La Veu del País Valencià
Carlos Bernabé, el consens possible entre Compromís i Sumar a Alacant

A falta que es tanquen les negociacions entre Compromís i Sumar perquè ambdues formacions es presenten de manera conjunta a les eleccions espanyoles del 23 de juliol, ja han sonat noms com a possibles candidats per a liderar les llistes al Congrés dels Diputats. Compromís demana protagonisme dins d’aquesta confluència, en tant que la seua base i la seua influència és molt més clara que la de Sumar arreu del País Valencià. El sud, en canvi, marca la diferència, en tant que la d’Alacant és la demarcació que més problemes genera als valencianistes per a obtenir representació a la cambra baixa.

Fruit d’aquesta circumstància és la proposta del referent de Cambiemos Orihuela, Carlos Bernabé, com a candidat de consens entre les parts. Cambiemos, marca de l’esquerra alternativa al Baix Segura, ha sigut una candidatura que en les últimes tres eleccions locals ha estat apadrinada per Podem al 2015, per Esquerra Unida al 2019 i per Compromís el 2023. Les tres forces van presentar-se conjuntament sota aquest paraigua a la capital del Baix Segura aquest 28 de maig, quan aquesta candidatura va obtenir dos regidors, un menys que fa quatre anys.

Carlos Bernabé era, enguany, novament el cap de llista després del pas al costat de María García Sandoval, qui l’havia de substituir com a referent de la coalició després que Bernabé haja sigut la cara visible de l’esquerra alternativa a la ciutat des del 2015. Sandoval hi va renunciar per motius de salut, i els partits que integren l’espai van considerar que el candidat amb més projecció era Bernabé.

Psicòleg i educador, Bernabé es va fer viral el 2016, quan representava Esquerra Unida, amb un vídeo en què eixia al ple municipal d’Oriola expressant-se en valencià, fet que va generar protestes entre els regidors del PP de la corporació. Anècdotes a banda, Bernabé és un dels actors que genera consens entre les forces que han de confluir amb Sumar al sud del País Valencià. Militants de Més Compromís pròxims a la direcció del partit s’han expressat a favor de la seua candidatura, tot promocionant també la possibilitat que Marian Campello, exdiputada i una de les dirigents de l’antic Bloc més pròximes a la direcció, ocupen un lloc destacat a la llista.

Un altre nom que ha sonat són els de l’exconsellera Mireia Mollà, partidària de confluir amb Sumar però enfrontada a hores d’ara amb la direcció de Compromís i també amb la d’Iniciativa, el partit que ella mateixa va liderar fins fa un any.

Bernabé seria una excepció dins de Sumar al País Valencià, atès que seria l’únic cap de llista de les tres demarcacions valencianes desvinculat directament de Compromís –es dona per fet que tant a València com a Castelló lideraran la candidatura membres de la coalició valencianista. I seria, també, dels pocs a generar consens al si d’una confluència que té molts noms i disposa de poques cadires.

Si es fa cas de les eleccions espanyoles del 10 de novembre del 2019, Sumar obtindria cinc representants arreu del País Valencià. Fa quatre anys Compromís, que es presentava amb la suma de Més País, va traure només un diputat per València, Joan Baldoví. I Unides Podem en va traure altres quatre: un per Alacant –Txema Guijarro–; una per Castelló –Marisa Saavedra– i dos per València –Héctor Illueca i Roser Maestro.

Comparteix

Icona de pantalla completa