Diari La Veu del País Valencià
La cinquena edició del Festival dels Horts se celebrarà a Picanya del 19 al 22 de juny

Torna a Villa Rosita el «Festival dels Horts: música amb sabor a terra» de Picanya (Horta Sud) els dies 19, 20, 21 i 22 de juny. Amb el títol d’ORÍGENS, la cinquena edició del festival transformarà de nou diversos espais de l’Hort dels Montesinos en escenari d’actuacions de disciplines artístiques molt variades: música clàssica, creació contemporània, recuperació de patrimoni, dansa, cinema, teatre o cançó d’autor. El seu director, Antonio Galera, presenta una proposta artística basada en els conceptes d’origen, família i identitat, que vol servir d’homenatge a la trajectòria d’un festival que ja s’ha consolidat com un dels esdeveniments més atractius per donar la benvinguda a l’estiu valencià. El festival compta amb el mecenatge principal de l’Ajuntament de Picanya i la col·laboració de la família Montesinos, així com el patrocini de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura i la Fundación Cañada Blanch.

Aquesta edició estarà conduïda per una de les veus més importants del panorama radiofònic: la musicòloga Eva Sandoval, presentadora del programa de Ràdio Clàssica «Café Zimmermann».

La programació s’iniciarà el dilluns 19 de juny a les 20 hores, amb tres espectacles que el públic podrà gaudir de manera itinerant per diferents espais de l’hort. Al pati de la vil·la, on està situada una buguenvíl·lea, tindrà lloc «L’elogi de la fissura» de la ballarina Lorena Nogal, una coreografia pròpia amb dramatúrgia musical de Marcos Morau (La Veronal). Un espectacle de dansa que narra un procés de transformació, la investigació sobre una nova versió d’una mateixa persona.

D’altra banda, tot el jardí de Villa Rosita es convertirà en un espai sonor gràcies al concert multifocal d’Edu Comelles, «40 altaveus que són un paisatge», una escolta col·lectiva i immersiva facilitada per quaranta altaveus portàtils disposats en l’espai. Contemporàniament, se celebrarà l’espectacle de carrer «L’enterrador» amb Pepe Zapata, una obra interdisciplinària i participativa de ficció que es basa lliurement en les vivències de diverses persones, entre elles les de Leoncio Badia, conegut també com «l’enterrador de Paterna». Aquest pretén ser un homenatge a totes les persones, en molts casos herois anònims, que amb la seua determinació han deixat testimoni d’humanitat i dignitat en temps de postguerra.

El dimarts 20 de juny, Villa Rosita es convertirà per unes hores en Żelazowa Wola, l’aldea on va nàixer Chopin. El pianista Vittorio Forte tocarà música del geni polonès i obres de Medtner, un compositor destacat i poc interpretat al qual ha dedicat el seu darrer disc. Premiat al concurs Vlado Perlemuter, on va rebre el «Premi Chopin», Vittorio ha participat en concerts i emissions radiofòniques a Europa i als Estats Units. La nit continuarà amb la projecció de la pel·lícula documental «A media voz», de Heidi Hassan i Patricia Pérez Fernández. Dues dones que van créixer a Cuba, compartint estudis i projectes a l’Escola Internacional de Cinema i Televisió, i que, temps després, han d’afrontar un dels reptes més grans de l’emigració: reconstruir-se lluny de casa. A més, els espectadors comptaran amb la presència d’una de les directores per a una xarrada prèvia en què s’aprofundirà en temes que són eix d’aquesta edició del festival.

El festival continuarà el dimecres 21 amb «Les veus?», a càrrec de Celia Denore, un projecte d’innovació en la composició contemporània per a piano amb música de compositores actuals. A poqueta nit, els assistents gaudiran d’un recital de violí molt íntim en el qual sonaran dues de les Partites de Johann Sebastian Bach per a violí sol de la mà de Leticia Moreno, una de les artistes de l’Estat amb major projecció internacional i que visita Villa Rosita per segona vegada.

L’últim dia del Festival dels Horts, el dijous 22, s’obrirà amb una sèrie de microconcerts intitulats «Compositores silenciades» amb l’alumnat del curs Piano als Horts i de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Universitat de València. El saforenc Carles Dénia serà l’encarregat de tancar l’edició 2023 del festival amb el seu trio, constituït per Víctor Franco (guitarres i cors) i Lluna Aragó (violí i cors), en un concert on fusionarà música d’arrel amb altres estils i on tindrà especial rellevància la interpretació d’algunes peces del seu disc «El paradís de les paraules», sobre poemes de poetes andalusins que hagueren d’abandonar aquesta terra fa ja quasi un miler d’anys.

Aquest homenatge als orígens del festival és per al director Antonio Galera «una forma d’agraïment: a la família Montesinos que acull cada any aquesta fita i al grup d’artistes que hi participa, a empreses i entitats patrocinadores i col·laboradores i al públic que, any rere any, ha conformat amb la seua presència la identitat d’un festival alhora innovador i arrelat al territori d’horta típicament valencià».

Des de la passada edició, el Festival dels Horts aposta per la nova creació d’artistes del territori, comissariant peces o activitats en relació amb l’espai protegit i singular dels Horts de Tarongers del municipi. En aquesta ocasió, el festival comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Picanya i Galeria Vangar per a presentar un projecte expositiu dissenyat expressament per al festival a càrrec de l’escultor Lluch Margrau i el fotògraf Carles Llonch. Aquesta residència artística està comissariada per Elisa Montesinos, professora i directora del Màster en Global Art Market en el Centre d’Estudis Superiors Barreira A+D de València, i Amalio Vanaclocha, fundador de la Galeria Vangar. Cada dia serà possible visitar la peça expositiva fruit de la residència artística i descobrir d’una forma diferent aquest espai únic.

Comparteix

Icona de pantalla completa