Diari La Veu del País Valencià
Humans Fest i la fotògrafa Eva Máñez exposen la diversitat de la lluita feminista a València

La fotoperiodista Eva Máñez, en el marc del festival Humans Fest, exposa una selecció d’imatges sobre les mobilitzacions feministes de València els últims anys, una mostra que es pot visitar a la Diputació de Valencia i que posa de manifest «la diversitat i transversalitat» d’aquesta lluita pels drets de les dones, que «són també drets humans».

Així ho han explicat, en declaracions als mitjans, durant l’obertura d’aquesta exposició, que es titula «Els carrers seran sempre nostres» i romandrà en l’interior del pati de la Diputació fins al 26 de juny amb entrada lliure i gratuïta els caps de setmana. En la presentació han participat Eva Máñez; la directora de l’Humans Fest, Majo Siscar; la diputada provincial de Cooperació Internacional, Mentxu Balaguer; i la periodista i membre de la xarxa Les Beatrius, Rosa Solbes.

La vaga de dones convocada el 2016 marca l’inici de l’exposició, que rememora les marxes del 8M durant diversos anys, del 25N –Dia Internacional contra les Violències Masclistes– o les mobilitzacions contra la sentència del cas de «la Manada». A través de les fotografies de Máñez es recuperen els missatges que van mostrar les activistes, com ara «Que ser dona no ens coste la vida», «La maternitat és una elecció» i «La precarietat està feminitzada».

«Tenim dones migrants, dones que estan parlant de diversitats culturals, de diversitats en l’edat, de precarització de les cures o agressions», ha destacat Máñez, que amb aquesta exposició vol «mostrar la diversitat de dones i la interseccionalitat de la lluita feminista».

Quan va rebre l’encàrrec del festival de mostrar eixa diversitat, «podria haver triat fotos de tot el món», però a València «han ocorregut coses suficientment importants i la força de les dones als carrers ha sigut molt potent». «Podem explicar aquesta diversitat, aquesta transversalitat del feminisme i aquesta necessitat de drets humans per a les dones a través de l’esforç que han fet les feministes als carrers de València», ha assegurat.

Arran del seu treball documentant totes aquestes marxes, Eva Máñez ha pogut ser testimoni de l’evolució del moviment: «Jo crec que la vaga de dones va ser el punt d’inflexió amb què el moviment feminista va agafar impuls i eixe impuls no ha parat. Cada vegada hi ha més dones joves, més dones migrants, persones amb diferents opcions sexuals i culturals, diferents reivindicacions, i això és molt important», ha remarcat.

En eixe sentit, ha sostingut que «no passa res» perquè també hi ha «diversitat d’opinions» en unes marxes que en els últims anys a voltes ixen des de diferents punts, «a voltes es troben i a voltes no». «Hi ha suficient diversitat per a poder omplir els carrers sempre que faça falta», ha subratllat.

Per la seua banda, la directora del festival ha explicat que Humans Fest, a pesar de ser un festival de cinema, vol aportar per «tots els vehicles de l’audiovisual». El certamen, que afronta la setmana gran fins al dissabte 10 de juny, convida enguany a reflexionar sobre la igualtat de gènere, al mateix temps que recorda els 75 anys de la Declaració Universal de Drets Humans.

«És molt fort que encara reivindiquem que els drets de les dones són drets humans», ha lamentat Siscar, abans d’assegurar que «les dones som ara mateix el principal agent de canvi».

La diputada Mentxu Balaguer ha remarcat que «el feminisme i la igualtat es treballen tot l’any» i que aquesta exposició arriba fora del marc del 8M o el 25N. «És una forma de dir que el treball per la igualtat i el feminisme és constant», ha exposat.

També ha posat en valor que el treball de Máñez pose el focus en les lluites que es donen a la ciutat. «És una forma de conjuminar eixes reivindicacions en clau de gènere que, al cap i a la fi, estan per a aconseguir-se o per a no haver de reivindicar-se tant ací com a tot el món», ha assenyalat.

Rosa Solbes, per part de la xarxa de periodistes feministes de Les Beatrius, ha reivindicat que «el missatge feminista ha de ser encara publicitat per terra, mar i aire», i ha subratllat la importància de la perspectiva de gènere en la informació que transmeten els mitjans de comunicació. «Ara s’ha parlat molt de les divisions dins del feminisme, però els problemes de les dones són molt més grans i han de ser donats a conèixer amb molta més assiduïtat i rigor», ha defensat.

Comparteix

Icona de pantalla completa