Diari La Veu del País Valencià
Veïns de Gaianes s’oposen al projecte de macroplanta solar en terrenys agrícoles productius

La Plataforma de ciutadans de Gaianes per la implantació racional de les energies renovables va nàixer fa unes setmanes arran de la preocupació que va generar en molts veïns d’aquest municipi del Comtat la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i al Butlletí Oficial de la Província (BOP) d’Alacant el projecte d’una planta fotovoltaica que una empresa pretén instal·lar en uns terrenys agrícoles a tocar del nucli urbà. L’impacte paisatgístic sobre la Vall de Perputxent i la solana del Benicadell, i la pèrdua de bancals en producció que aquesta instal·lació provocaria, ha fet que moltes persones s’hagen mobilitzat i hagen decidit organitzar-se per a parar aquest projecte.

Alícia Lucas, membre del col·lectiu, ha explicat a Diari La Veu, que «en la primera reunió convocada per l’Ajuntament per a exposar el projecte ja va quedar clar que el poble no vol aquesta macroplanta». «A partir de llavors es va constituir la Plataforma amb l’objectiu de canviar la ubicació i consensuar amb l’empresa l’emplaçament», ha continuat. «No volem que ens imposen el lloc» i, «menys encara quan són bancals productius, verds, magnífics», ha asseverat. «Això tindrà un impacte important i ningú ens ho havia comunicat, ni l’Ajuntament ni els ciutadans en sabíem res», ha assenyalat.

Àrea que ocuparia la macroplanta fotovoltaica

«A més, també afectaria aqüífers i està molt a prop de la zona de l’Albufera i del Benicadell», ha indicat Lucas. «Pensem que l’estudi ambiental que ha elaborat l’empresa no ha filat prim i la planta podria afectar la zona de protecció de les zones humides», ha dit.

De fet, la instal·lació s’ubicaria entre dos paisatges protegits per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica: el Paisatge Protegit de la Solana del Benicadell i el Paisatge Protegit del Serpis. A més, es quedaria molt a la vora de l’Albufera, inventariada en el catàleg de zones humides de la mateixa Conselleria.

«Necessitem polítics valents i ciutadans compromesos»

La Plataforma ha exposat en un comunicat que «per a fer front al que ens ve al damunt necessitarem polítics valents, i ciutadans compromesos perquè el futur dependrà dels esdeveniments a curt termini i de les decisions personals i grupals que prenguem».

L’entitat té la finalitat d’informar als poc més de 500 habitants del poble sobre l’estat del projecte i l’oposició a aquest, coordinar totes les accions que es duguen a terme i assessorar l’Ajuntament en la seua tasca administrativa pel que fa a la no autorització de la macroparc solar. En aquest sentit, el ple del passat 6 de març va acordar suspendre les llicències de l’atorgament i de l’admissió a tràmit de les llicències urbanístiques per a les instal·lacions de producció d’energia fotovoltaica al terme municipal en el termini màxim de dos anys.

«A hores d’ara ja hi ha hagut tres reunions i hem informat de cada pas que fem i de la situació a tots els veïns», ha contat Alícia Lucas. «S’hi han presentat més de 200 al·legacions en contra del projecte», ha afirmat. «A més, estem en contacte amb altres associacions que estan mobilitzant-se pels mateixos motius arreu del territori i, a partir d’ara, també farem el possible per donar a conéixer aquest problema i informar-ne on calga», ha expressat.

«Ja n’hi ha prou que les grans empreses ocupen una part dels nostres termes amb aquestes instal·lacions sense preguntar si ens sembla bé quan pensem que hi ha solucions alternatives a les que proposen», ha manifestat. «La gent està molt conscienciada». «No estem gens d’acord amb la manera en què ho estan fent», ha reblat.

Empreses sense escrúpols

Aquest col·lectiu de Gaianes ha remarcat que «les grans fortunes ja han vist en la problemàtica un mercat emergent, molt lucratiu i poc regulat», «un camp per explotar». «No és estrany que al darrere de les grans macroplantes de fotovoltaiques apareguen noms d’empreses famoses i amb pocs escrúpols», ha declarat.

Per això, torna «a trobar a faltar polítics que es posen de costat dels menys afavorits, que som els ciutadans corrents», «ciutadans que veuen com es prenen decisions sobre la construcció d’aquestes macroplantes, que no necessiten permisos dels ajuntaments, ni estudis d’impacte, ni projectes i que resolen ràpidament tota la burocràcia». «Fins i tot compten amb la possibilitat de la modificació de lleis que els faciliten la ràpida implantació», ha destacat.

«I en el centre de tota aquesta casuística estem els ciutadans que no només observem, sinó que patim la deixadesa i la manca de decisions que protegisquen els nostres interessos», ha insistit. «Perquè, al contrari que aquestes empreses, nosaltres respectem l’entorn, tenim en compte els paisatges protegits, vetllem per la conservació de la natura i de les nostres tradicions», ha conclòs la Plataforma.

Comparteix

Icona de pantalla completa