Diari La Veu del País Valencià
Iniciativa ciutadana per salvar el darrer pulmó verd d’Alfafar

El darrer racó d’horta que queda al terme municipal d’Alfafar (l’Horta Sud) es troba en perill imminent d’extinció. Un PAI aprovat per l’ajuntament –governat pel PP amb majoria absoluta- el 2019, però que també va comptar amb els vots favorables del PSOE, principal força d’oposició, ha planificat la construcció de 36 blocs de pisos d’entre huit i deu altures, amb un total de 1.200 habitatges nous. Això suposa la urbanització de les darreres 23 hectàrees d’horta del municipi, un espai agrícola considerat urbanitzable des del 1991 –i per aquest motiu exclòs de la protecció del PATH (Pla d’Acció Territorial de l’Horta)- i que a poc a poc ha anat quedant envoltat d’edificis i degradant-se. Amb tot, un terç d’aquests camps encara estan en producció, mentre que la resta, en la seua majoria s’han abandonat els últims anys, a mesura que l’amenaça del PAI i l’expropiació es feia més i més imminent.

A finals de març es creava la Plataforma Salvem la Font Baixa, una entitat ciutadana que està tractant de revertir aquest PAI i salvar el que anomenen «el darrer pulmó verd» d’Alfafar. «És un espai d’horta amb tots els seus elements, el camps cultivats, les séquies, alqueries, etc. Un espai que va més enllà de la simple producció», explica al Diari La Veu un portaveu de la Plataforma. Es queixen també de l’opacitat del consistori en la matèria i de les grans dimensions del projecte, que consideren «absurdes». «El PP fa molts anys que governa i estan acostumats a fer i desfer com volen. Com per exemple aquest PAI que pareix que no haja après res del que va passar amb la bombolla», continuen des de la Plataforma.

Entre els seus arguments per oposar-se al PAI es troben també «la contribució de l’espai de manera exemplar a la lluita contra l’emergència climàtica, ja que és un refrigerant per al poble tan necessari hui en dia amb la calor que patim», a més de la no necessitat dels habitatges projectats, ja que asseguren que a Alfafar hi ha «1.400 vivendes buides». De fet, el municipi a penes ha crescut en els darrers 40 anys, quan va assolir els 20.000 habitants el 1981. El 2022 hi havia censades 21.480 persones. Amb aquestes construccions se suposa que el municipi hauria de guanyar pràcticament 4.000 veïns nous.

Mobilització veïnal i institucional

En les darreres setmanes, la Plataforma Salvem la Font Baixa ha dut a terme una creixent activitat per tal d’informar el veïnat dels seus arguments, amb la convocatòria d’assemblees obertes, publicació de pamflets i pancartes. Diumenge a les 12 del migdia han convocat la primera concentració a la Sendeta de Poblenou, al costat de la zona afectada.

Per la seua banda, el grup local de Compromís també ha alçat la veu contra el projecte. A més de les al·legacions a l’Ajuntament, també s’ha dirigit al Parlament Europeu per tal que es posicione i a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport perquè emeta un informe sobre el perill per al patrimoni existent en aquest racó d’horta.​

Comparteix

Icona de pantalla completa