Diari La Veu del País Valencià
Units pel Poble-Compromís de Cabanes rebutja el projecte de macroplanta solar al terme municipal

Units pel Poble-Compromís de Cabanes (la Plana Alta) va organitzar aquest dimarts una xerrada sobre el model energètic a Cabanes amb la intenció de donar resposta als dubtes que tenen tant les persones afectades com el conjunt del veïnat del poble arran de la publicació del projecte d’instal·lació d’una macroplanta fotovoltaica al terme municipal, que afectaria més de tres-centes hectàrees de superfície agrícola majoritàriament productiva.

Hi van intervindre el portaveu del Grup municipal d’Units pel Poble i candidat a l’alcaldia de Cabanes David Casanova; la directora de Política Territorial i Paisatge de la Generalitat Valenciana, Rosa Pardo, i la portaveu de l’Associació Nostra Terra, Cinta Moliner.

Casanova va lamentar la manca de sobirania de les institucions municipals davant d’aquests grans projectes que provoquen un impacte enorme sobre territori i que des del Ministeri no tinguen cap consideració envers els afectats. «Les zones rurals no poden ser les que patisquen les múltiples conseqüències de produir energia i transportar-la al llarg de molts quilòmetres per al seu consum. Des de Compromís estem totalment a favor de les energies renovables i la transició energètica, però aquesta ha de ser ecològica, sostenible, democràtica i justa», va assenyalar.

Per part seua, Cinta Moliner va explicar la seua experiència al llarg de més d’un any de lluita en contra de la instal·lació del projecte Magda entre les Coves de Vinromà i Cabanes. En aquest sentit, va afirmar: «Tot açò és un atac al nostre model de vida, pretenen acabar amb la nostra sobirania alimentària ocupant centenars d’hectàrees d’agricultura productiva amb milers de panells solars».

D’altra banda, Rosa Pardo va encoratjar els propietaris afectats a presentar al·legacions oposant-se a aquests grans projectes. «Teniu tot el nostre suport i estarem al vostre costat per a tot allò que pugueu necessitar», va indicar als assistents. «El nostre model són xicotetes plantes fotovoltaiques, de 10 o 20 MW gestionades per xicotetes i mitjanes empreses arrelades al territori, en què els seus beneficis vagen destinats novament al territori, i fomentar així l’economia circular», va concloure .

Comparteix

Icona de pantalla completa