Diari La Veu del País Valencià
Comencen els actes del VI centenari de la mort del Papa Luna a Peníscola

La Diputació de Castelló ha organitzat un programa d’actes amb motiu del VI centenari de la mort del Papa Luna a Peníscola (el Maestrat). En la presentació de la programació, el president de la la institució, José Martí, va reivindicar la «rehabilitació» de Benet XIII, «perquè l’Església encara el considera l’antipapa».

L’acte d’obertura serà aquest divendres, 21 d’abril, a les 18 hores, i dissabte, al saló gòtic del Castell de Peníscola, hi haurà les ponències «Legitimitat i reivindicació teològica i canònica del Papa Benet XIII», a càrrec de Josep Alanyà Roig; «La Salamanca que va contemplar el Cardenal Pedro Martínez de Luna i la seua petjada universitària», impartida per José Luis Marcello, i «La biblioteca de Peníscola el 1429: dispersió i oblit del patrimoni bibliogràfic del Papa Luna», per María José Bádenas Població i Vicent Gil Vicent.

Després serà el torn de «Petjades del Papat. Conservació de l’orfebreria del Maestrat», a càrrec de Gabriel Piró Mascarell; «La influència del Papa Luna en el Compromís de Casp», impartida per Germán Navarro Espinach», i «Aportacions de la ciència i l’antropologia forense després de 20 anys del robatori del crani de Benet XIII», per Salvador Baena Pinilla.

L’endemà, diumenge 23 d’abril, dia en què Pero Martines de Luna i Peres de Gotor va morir el 1423, continuaran les jornades acadèmiques amb «2023, any Papa Luna, significació», a càrrec de Joan Baptista Simó Castillo; «Terres de Morella, de la Tinença i del Maestrat: la construcció de paisatge cultural», impartida per Antoni Josep i Pitarch, i «Un esmorzar amb el Papa: queviures, delicatessen i convidats a la taula de Benet XIII», per Maria Antonia Alsina Alsina.

A més, a les 13 hores, tindrà lloc el taller didàctic «La cuina en temps del Papa Lluna», prèvia inscripció a través del correu electrònic [email protected]. D’altra banda, les activitats de divulgació es prolongaran fins al mes de desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa