Diari La Veu del País Valencià
La Universitat d’Alacant promou una nova edició de la #PrimaveraMusical

Per tercer any consecutiu, el Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant organitza les jornades #PrimaveraMusical, que se celebraran a la Sala de Graus de la Facultat de Dret els dies 2, 3 i 4 de maig. Les jornades inclouran conferències, tallers, taules redones, la projecció d’un documental, concerts i tota mena d’activitats.

A partir de l’exposició «Literatura i Cançons», que s’inaugura el 26 d’abril a les 12 hores a la Sala Aifos de la Universitat d’Alacant, des de la setmana posterior els qui ho desitgen podran acudir a la UA a aquestes jornades que serviran per a prendre el pols al moment que viu la música valenciana. En aquest sentit, els membres del grup El Diluvi explicaran les inspiracions literàries que han tingut en la creació de les seues cançons. L’investigador Xavier Hernàndez, de la Universitat de València, parlarà del vincle de Joan Fuster amb la música amb la ponència «Una petita batalla: la Nova Cançó segons Joan Fuster». I Rafa Xambó, membre del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM), cantautor i professor a la Universitat de València, explicarà la trajectòria d’aquesta entitat que va nàixer al 2005. El cantautor de Torrent Pau Alabajos, d’altra banda, moderarà la taula redona titulada «Viure o sobreviure de la música? Estratègies col·lectives necessàries per a la consolidació de l’escena musical valenciana i per a combatre la precarietat musical en el nostre àmbit artístic», en què també participaran músics com Joan Palomares, de Prozak Soup; i Lídia Vila, de Júlia.

Joan Palomares, de Prozak Soup

La idea d’aquesta última activitat, segons David Garcia Sirvent, tècnic del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant –que organitza aquestes jornades amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura i del Cefire– és «parlar dels contrastos entre la generació de músics anterior i l’actual a l’hora de professionalitzar-se i a l’hora de superar unes fases prèvies amateur que poden comportar contradiccions per la precarietat que sovint s’ha de patir».

Al programa, que poden consultar en aquest enllaç, se celebraran moltes altres activitats. Els docents també hi participaran a través d’un apartat d’experiències didàctiques, amb professors que treballen la música en l’àmbit de l’ensenyament. Així, Olga Gargallo, de l’IES La Vall de Segó –a Benifairó de les Valls, localitat del Camp de Morvedre– explicarà la seua proposta titulada «Música valenciana: la clau que obri tots els panys». Arnau Alemany, de l’IES Badia de Baver d’Alacant, parlarà d’una experiència al voltant de les actituds lingüístiques vinculades a la música. La implicació del professorat es complementa amb la participació del Cefire d’Alacant, a través del qual es podran inscriure els docents i obtindre un certificat de reconeixement.

Altres activitats, com la que protagonitzarà el divulgador Francesc Estela, serviran per a entendre quins van ser els precedents que van provocar el reviscolament de la música valenciana a principis del segle actual. Per a entendre també aquest fenomen, els organitzadors projectaran el documental «València necessita una cançó», que marca l’inici d’aquest moviment i que comptarà amb la presència dels seus directors, Guillem Nicolàs i Borja Pons, amb qui els assistents podran debatre.

El Diluvi

Aquestes jornades es complementaran amb concerts com el del grup Jazzmàtics i amb l’emissió en directe del programa d’À Punt Ràdio Territori Sonor, que convidarà a la participació dels alumnes de la Universitat d’Alacant.

Els organitzadors han obert la possibilitat d’inscriure’s als qui vulguen assistir a les jornades a través d’aquest web o de la pàgina dels cursos de formació del Cefire, tot i que aquesta opció serveix per a facilitar la previsió del nombre d’assistents i qui no s’hi apunte també hi podrà acudir.

El projecte, tal com explica David Garcia Sirvent, ha anat creixent tal com s’han anat fent noves edicions, i aquest any es preveu la consolidació d’una #PrimaveraMusical que arriba amb més força que mai a la Universitat d’Alacant.

Documents

Comparteix

Icona de pantalla completa