Diari La Veu del País Valencià
En què coincideixen les enquestes?

La reducció del compte enrere per al 28 de maig és proporcional a l’augment del número d’enquestes. Aquestes s’han anat publicat al llarg dels últims anys i han anat variant en funció de l’actualitat. Cal pensar que el resultat electoral s’assemblarà més als últims vaticinis que als primers. Hi ha encara moltes incògnites a resoldre. La principal és la del bloc que guanyarà les eleccions. Però hi ha, en canvi, un seguit de coincidències.

El primer és el del resultat ajustat. Cap enquesta pronostica la victòria clara d’uns dels blocs, però els últims estudis que no han encarregat els partits indiquen que el PP serà el partit més votat. El sondeig de Sigma Dos per a El Mundo calcula que Carlos Mazón obtindrà un 31,5% dels vots, entre 32 i 35 diputats, molts més que els que va obtindre Isabel Bonig el 2019, amb 19 parlamentaris quan Ciutadans –amb 18– experimentava el moment més dolç. La mateixa empresa ha fet una altra enquesta per als diaris Las Provincias i Todo Alicante, editats per Vocento, i dona un resultat encara més optimista al PP, que obtindria entre 34 i 36 diputats.

Les enquestes de Compromís i d’Unides Podem, en canvi, no donen tan bones perspectives al partit de Mazón. La de Gfk realitzada per a la coalició valencianista situa els populars com a força més votada, però amb un 31-32% dels vots, mentre que el càlcul intern d’Unides Podem aposta pel PSPV com a força més votada.

Els estudis preelectorals sí que coincideixen en el fet que el PP, si suma majoria suficient com per a governar, serà gràcies a Vox. I el partit ultradretà creixeria respecte al 2019, però per sota de les expectatives generades fins fa poc més d’un any, quan la formació liderada per Santiago Abascal comptava amb millors pronòstics. Aquest desenllaç, el del creixement insuficient, ja el va experimentar la formació ultra a Andalusia el passat estiu, quan el PP es va imposar amb majoria absoluta, i va desencadenar en la primera gran crisi del partit d’extrema dreta. Al País Valencià, Vox compta amb 10 diputats després que el maig del 2019 fora votat pel 10,4% dels electors. Enguany pujaria a entre 13 i 16 representants segons Sigma Dos per a El Mundo, i a 15 segons Sigma Dos per a Las Provincias i Todo Alicante.

També hi ha coincidència en el pronòstic que Compromís superarà lleugerament el resultat de Vox o que es produirà un empat tècnic. Aquesta possibilitat serà elemental a l’hora de revalidar el tercer Botànic. Fins i tot, els valencianistes creuen possible continuar en el govern sense que Unides Podem accedisca a les Corts si els ultres no els superen. Compromís obtindria entre 17 i 20 escons, mantenint o superant la xifra actual, i pujarien entre un 2% i un 3% el nombre de vots. Tot i que altres enquestes situen els valencianistes amb entre 14 i 16 escons, amb un empat tècnic amb Vox. I fins i tot, l’estudi d’Unides Podem vaticina que Vox superarà Compromís amb un 1,7% més dels vots, i els valencianistes es quedarien molt lluny del resultat de fa quatre anys –amb menys del 5% dels vots que van obtindre.

El resultat dels socialistes, que tot fa pensar que no serà millor que el del 2019, posaria també en perill la continuïtat del Botànic, si bé les enquestes tendeixen a relacionar la perpetuació de l’executiu actual amb el manteniment d’Unides Podem a les Corts si supera la tanca electoral del 5% – i depenent de la força amb què ho faça. Sigma Dos per a El Mundo calcula que obtindran entre un 5,5% i un 6,2% dels vots; Las Provincias vaticina cinc diputats exactes i l’enquesta interna encarregada per la coalició es banya d’optimisme: quasi un 7% dels vots. En tots els casos, en canvi, es calcula que Esquerra Unida i Podem no arribaran al 8% que van obtindre el 2019, i la persistència de l’aliança a Les Corts no està assegurada. De fet, un sondeig de Gfk ho posa en dubte, i amb la gran quantitat d’indecisos totes les possibilitats estan obertes.

Amb aquests ingredients, tot fa pensar que el factor més determinant en el resultat del 28 de maig i en la majoria d’un dels blocs serà el resultat d’aquesta coalició entre Esquerra Unida i Podem, que va ser segellada la setmana passada després de llargues i dures negociacions. Segons l’enquesta encarregada per aquest mateix grup, el seu candidat, Héctor Illueca, és l’aspirant a la presidència de la Generalitat que compta amb millor valoració per part dels electors.

Comparteix

Icona de pantalla completa