Diari La Veu del País Valencià
Expulsen d’un xat veïnal de la Pobla de Farnals un membre per parlar en valencià

El passat dissabte Rafa Monterde, professor de la Universitat Politècnica de València, va denunciar per Twitter que havia sigut expulsat d’un grup de Whatsapp per «parlar en valencià». El xat s’havia creat per a parlar sobre qüestions veïnals relacionades amb el nucli de la platja de la Pobla de Farnals (Horta Nord), que acull vora 3.000 persones –xifra que es multiplica a l’estiu. Tot just després de l’expulsió la descripció del grup passava a dir que «per respecte a les persones que no entenen altres idiomes, dins del possible s’hi escriurà en castellà».

El veí de la localitat, abans de ser expulsat, havia denunciat una situació generada al grup de Whatsapp, per la qual cosa es va adreçar als membres del xat. Concretament, arran d’un comentari sobre la mobilitat i el transport al municipi, l’usuari va fer comentaris sobre aquesta qüestió.

Davant els seus arguments, expressats en valencià, alguns usuaris li van retreure que s’expressara en l’idioma del país, li preguntaven si no sabia escriure en castellà i li etzibaven missatges com aquest: «un principi d’educació és que si li parlen en castellà que conteste en castellà, o li semblaria bé que jo, que sé xinés, i vostè no en sap li contestara en xinès? A que no? Doncs és el mateix». Aquest missatge, escrit en castellà, incloïa diverses faltes ortogràfiques i gramaticals.

Alguns membres del mateix xat intentaven ridiculitzar Monterde amb missatges en anglès, justificant no saber valencià però sí aquesta llengua estrangera, escrita amb frases també amb faltes d’ortografia. D’altres, davant les protestes de l’usuari valencianoparlant, li responien amb missatges en castellà com ara «nadie la insultado» [sic], tot i haver-lo titllat de «maleducat».

Després d’exigir als administradors que expulsaren aquest membre del xat, i fins i tot d’entrar a debatre sobre els criteris de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua d’acceptar «catalanismes» dins el diccionari normatiu, Rafa Monterde era expulsat del grup. Abans d’aquest desenllaç, Monterde havia intentat calmar els ànims en privat amb la moderadora del grup sense èxit. La moderadora, fins i tot, li va dir que termes com ara «maleducat» no eren insults, sinó opinions.

La denúncia de l’usuari acumula ja quasi 60.000 visualitzacions per Twitter.

Comparteix

Icona de pantalla completa