Diari La Veu del País Valencià
194 pobles valencians tenen un creixement demogràfic negatiu des de fa 20 anys

L’Institut Valencià d’Estadística (IVE) ha fet públiques les últimes dades corresponents al 2022 relacionades amb la demografia del País Valencià, en les quals s’aprecia un creixement en el nombre de municipis en risc de despoblació. De fet, un total de 175 localitats tenen un índex d’envelliment superior o igual al 250%.

El repàs de les dades publicades es basa en sis indicadors que regula la línia específica del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis del País Valencià, per a determinar les poblacions en risc de despoblació.

En aquest sentit, ha alertat que, respecte de les dades corresponents al 2022, 194 pobles valencians tenen un creixement demogràfic negatiu des de fa 20 anys.

Aquesta afirmació posa de manifest el risc de despoblació que pateixen algunes àrees rurals com ara Millars (la Canal de Navarrés), Castielfabib (el Racó d’Ademús) i Matet (l’Alt Palància), amb creixements negatius per damunt del 40%.

Igualment, hi ha 156 municipis la densitat de població dels quals és inferior a 20 habitants per quilòmetre, i coincideixen amb les mateixes zones de pobles amb creixement negatiu. Castell de Cabres (0,65), al Baix Maestrat; Vallibona (0,67), als Ports, i la Pobla de Sant Miquel (0,93%), al Racó d’Ademús.

En aquesta línia, l’Institut Valencià d’Estadística indica que 99 localitats tenen una població inferior als 300 habitants. Entre els municipis amb menys població hi ha Castell de Cabres, Sempere (la Vall d’Abaida) i Tollos (el Comtat), amb 20, 26 i 30 habitants, respectivament.

A més, existeixen 175 poblacions que compten amb un índex d’envelliment igual o superior al 250%, és a dir, el percentatge dels habitants d’aquests municipis majors de 64 anys és molt superior al nombre de persones que es troben en la franja d’edat entre els 16 i els 64 anys.

De nou, gran part d’aquests municipis amb població envellida coincideix amb les zones amb menor densitat i creixements demogràfics negatius en els últims anys. Entre els més destacats es troben Famorca (el Comtat), la Pobla de Sant Miquel (el Racó d’Ademús) i Benafigos (el Maestrat).

Fons de cooperació

Els indicadors elaborats per l’Institut Valencià d’Estadística serveixen de base per a determinar els municipis beneficiaris del Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el despoblament del País Valencià, segons els llindars establits per la normativa autonòmica vigent.

Les dades relatives a aquests indicadors que s’han publicat en el Portal Estadístic de la Generalitat introdueixen els canvis en la classificació territorial a conseqüència del nou mapa comarcal del País Valencià, que ha entrat en vigor recentment, així com dels canvis en el Registre d’Entitats Locals.

En aquest sentit, el sistema estadístic de la Generalitat té «molt present» la necessitat de posar de manifest dades relatives a la demografia del País Valencià per a ressaltar la necessitat d’impulsar ajudes a aquestes poblacions que estan en risc de despoblament.

Comparteix

Icona de pantalla completa