Diari La Veu del País Valencià
«Floràlia», un projecte de mediació cultural que brolla a Faura i mobilitza la Vall de Segó

Si la cultura deixa de ser espectacle i passa a ser vivència, esdevé «Floràlia». Un projecte de mediació cultural impulsat per Hort-Art. La programació ha recuperat la presència de Faura (el Camp de Morvedre) al centre del panorama cultural valencià, ja que Hort-Art ha arrancat ací la seua proposta d’eclosió cultural dinamitzada transversalment per la dansa.

«El cos, la força de renaixement de la primavera, la interacció amb la natura; habitar-nos i habitar el nostre espai natural des de la consciència de qui som és la llavor de “Floràlia”. Hem unit la investigació del moviment, la salut, el creixement personal, la consciència corporal, la tradició, la dansa contemporània i la poesia. Una proposta rica en diversitat per a una comunitat que brolla culturalment», segons afirma Alexsandro Guerra, el coreògraf d’Hort-Art.

«Vivències úniques; hem ballat amb màscares; hem treballat el cos i la consciència amb el mètode Feldenkrais, a més de recórrer la nostra Rodana amb intervencions dels nostres cossos en dansa en la mateixa natura. La llavor d’una expressió corporal sembrada per tots els participants del taller en un entorn privilegiat. “Floràlia” ha sigut màgia per a nosaltres, perquè el ball de màscares va ser un goig, però el taller de dansa contemporània un veritable encert», explicava Santi Martí, una de les participants en el projecte.

«Floràlia», el programa de mediació cultural coproduït per l’Ajuntament de Faura, el Consorci Museus de la Generalitat Valenciana i en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura ha mobilitzat més d’un centenar de persones en una programació que va arrancar amb «Cossos de lletres» i ha conclòs amb la gran «Festa de les Flors», que va omplir de vida l’Escorxador.

El projecte articulat per Pere Bodí i Alexsandro Guerra camina més enllà del que seria una mostra de dansa, ja que Hort-Art opta per la mediació cultural des de Faura; una opció que prioritza el diàleg intergeneracional, commou i genera mirades davant la determinació compositiva de l’art. «Aprenem en el procés, vivim les trobades en “Floràlia” i focalitzem la creació de totes les persones que hi participen. Intentem que la dansa afavorisca la trobada, el diàleg, la interacció i la composició comunitària. La Vall de Segó creix amb “Floràlia”», apuntava Alex Guerra.

El programa preveia trobades amb els més menuts en els anomenats «Taller Niu»; amb les «Dramatúrgies del Cos» o en les sessions de «Brosses amb dansa». Les propostes més proactives, com ara el taller «Balla Balla», el «Ball de Màscares», la «Dansà Plana» o la «Festa de les flors», han generat experimentació, aprenentatge i noves experiències de la mà d’un art que mai haurien tastat. «La dansa contemporània passa pel sedàs de l’experimentació i els veïns la viuen. Quan l’art, i en definitiva la cultura, s’experimenta, esdevé la seua vertadera força transformadora», assenyala Hort-Art.

Amb la cloenda del projecte, els participants animaren A.Guerra i P. Bodí a ampliar l’oferta i la programació en el temps. «És una llàstima que açò acabe, hem descobert que podem viure molt millor, amb Feldenkrais aprenem i prenem consciència del mateix cos, però en cada taller hem descobert aspectes que desconeixíem de nosaltres mateixos. Ha sigut excepcional», manifestaven.

Comparteix

Icona de pantalla completa