Diari La Veu del País Valencià
La falla Arrancapins mostra el seu compromís amb la «lluita per les llibertats amenaçades»

Enguany la Falla Arrancapins de València (fundada en 1908) ha plantat el cadafal gran amb el lema «Passaran?», que vol expressar «el seu compromís actiu i militant amb la lluita per les llibertats que a hores d’ara es troben amenaçades per les més fosques forces del món contemporani».

Així, en la falla gran, l’estàtua de la Llibertat es troba envoltada de sacs terrers, tanques protectores i blindatges d’urgència, «perquè els enemics de la llibertat estan més forts que mai». I no només està amenaçada la llibertat, afegeixen els responsables del monument, «sinó també la igualtat i la fraternitat, i amb elles tots els bons ideals que busquen l’emancipació humana, de dones i homes, dels pobles del món, dels pobres i marginats del sistema, dels migrants i refugiats a la recerca d’una vida millor, dels que volen una sexualitat lliurement triada, dels afectats per l’abandonament i l’oblit, de tots aquells que tenien esperança, però veuen com progressivament van sent privats de drets i possibilitats de tindre una vida digna».

En definitiva, assenyalen, «la Llibertat es troba completament envoltada de perills i, per això, necessitem alçar una estructura defensiva al seu voltant». En aquest sentit, remarquen, la falla, amb aquest cadafal, es compromet «a estar alerta davant les forces fosques d’un món devastat». «Passaran eixes forces? Entraran eixos monstres? No ho sabem, la veritat, però les amenaces són reals i creixents», afirmen.

Implicació de col·lectius

Per a dur a terme les escenes de la falla, com sempre fetes per la mateixa comissió, han comptat una vegada més «amb diferents col·lectius que sovint no tenen veu ni ressò, però que per la seua experiència en els temes que tractem són extraordinàriament valuosos» per a aquest col·lectiu faller.

Hi han col·laborat en la confecció de la falla, entre altres, la Casa d’acollida Espai del programa Paire, que acull persones en risc de vulnerabilitat social i judicialitzades amb problemes o sense de salut mental, el Refugi Sant Joan de Déu per a persones sense sostre, i el Col·lectiu de persones militants de l’àmbit LGTBI+. A més, Arrancapins indica que continuaran treballant amb el col·lectiu de la Casa d’acollida per donar veu a la seua problemàtica.

D’altra banda, el cadafal serà accessible a tothom amb o sense problemes de mobilitat, ja que no tindrà tanques metàl·liques, i es podrà recórrer completament el perímetre amb cadires de rodes. Com també és costum, a peu de falla hi haurà l’explicació de les falles en sistema Braille.

Esperit subversiu de les falles primigènies

Des del 1986, Arrancapins elabora el cadafal al mateix casal de la comissió, i aposta sempre per falles fortament crítiques. «Això implica reivindicar tant l’esperit subversiu i transgressor de les falles primigènies com la sàtira punyent i corrosiva», asseveren.

A més, cal tindre en compte que han utilitzat materials sostenibles i de baix impacte ecològic, sobretot la fusta i el cartó tradicional, amb complement de tela.

La falla està ubicada en l’encreuament dels carrers del Pintor Vila Prades i de Villanueva i Gascons, amb unes mides que no passen de 6 metres, ja que proposen unes dimensions contingudes i que resulten amables amb l’entorn urbà. També està envoltada de tanques fetes per la mateixa comissió, per a evitar elements publicitaris que puguen dificultar la contemplació de la falla.

Comparteix

Icona de pantalla completa