Diari La Veu del País Valencià
El Consell salva l’escola de negocis d’Alacant amb una maniobra discutida

Fundesem Business School, una escola de negocis ubicada a la zona acomodada de la Platja de Sant Joan d’Alacant, va ser creada als anys noranta per a dotar Alacant d’un centre acadèmic d’educació empresarial i professional lligat a l’àmbit internacional. Trenta anys més tard, i després de diversos moviments interns, la situació de fallida econòmica en què es troba aquesta entitat ha forçat el Botànic a moure fitxa per a evitar-ne la desaparició.

És així com s’explica que els canvis al sottogoverno valencià anunciats el passat divendres inclogueren el nom d’Isa Castelló. Aquesta socialista procedent de l’Eliana (Camp de Túria) exercia com a responsable de Sector Públic i Patrimoni, una Direcció General inserida dins la Conselleria d’Hisenda que lidera el també socialista Arcadi España.

Segons va transcendir en mitjans, Castelló es va negar a signar un document que havia de servir per a acceptar les condicions que havien de garantir a Fundesem superar el concurs de creditors al qual està sotmès. Castelló serà substituïda per Antoni Such, un membre històric del PSPV habitual en l’organigrama institucional intern del partit.

L’origen d’aquesta situació radica en el sòl que ara fa 31 anys va ser cedit de l’Ajuntament d’Alacant a l’IMPIVA, actualment denominat IVACE –Institut Valencià de Competitivitat Empresarial–, per a construir l’escola de negocis. Davant la situació econòmica de Fundesem, que acumula quasi 1,7 milions d’euros de deute, aquesta entitat va proposar tot just ara fa un any a l’IVACE, la seua màxima creditora, que la seu de l’escola de negocis fora subllogada a la Cambra de Comerç d’Alacant per a compartir espai en virtut de les relacions històriques entre ambdues institucions. La proposta va ser contestada per part de la directora general de Sector Públic i Patrimoni amb la sol·licitud d’un seguit d’informes, contractes i dades per a estudiar-la, i segons fonts internes es va acabar constatant que estava per sota del preu de mercat. Finalment, la proposta va ser rebutjada per part de l’IVACE i de la Conselleria d’Economia, que va trencar la relació contractual amb Fundesem per incompliment continuat per part de l’escola de negocis.

Mesos després, ja a la tardor de 2022, es va fer públic que la Universitat Europea, que gestiona diverses universitats privades, buscava un espai en què instal·lar-se al País Valencià. La seu de Fundesem esdevenia una opció per a sanejar el deute permetent l’aterratge de la Universitat Europea i cedint-ne l’espai.

Mentrestant, Fundesem, pendent d’una quitança que alleugerira encara més la seua supervivència si no volia caure en la desaparició, aspirava a comptar amb l’ajuda de la Generalitat, concretament amb l’IVACE, màxima creditora de l’escola de negocis, a través d’una quitança que la responsable de Sector Públic i Patrimoni havia d’elevar al Consell. Aquesta possibilitat no generava un problema, atès que és un recurs habitual en casos com aquest. Mancava, això sí, un pla de viabilitat que justificara la rebaixa automàtica del deute.

En aquest punt es va donar una nova situació confusa. El vicesecretari de l’Ajuntament d’Alacant establia que el període de cessió de l’Ajuntament a l’IVACE dels terrenys de Fundesem durant trenta anys havia culminat. El contracte, segons la seua interpretació, establia que una vegada finalitzada aquesta etapa, havent complit els objectius de fundar i desenvolupar una escola de negocis, es garantia el manteniment de la gestió dels terrenys en mans de l’IVACE. Davant aquesta circumstància, l’esmentada Direcció General es va adreçar a l’IVACE perquè es reestudiaren els termes de la quitança tenint en compte les noves condicions. Des de l’IVACE, en canvi, pretenien, tal com s’ha acabat fent, garantir la supervivència de Fundesem amb una quitança del 50% i amb les condicions plantejades prèviament.

Segons fonts consultades, les relacions entre alguns membres de l’IVACE i els patrons de Fundesem genera una situació «d’interessos creuats» que els impedeix canviar les condicions de la intervenció. També, assegura un altre coneixedor de les interioritats de Fundesem, davant un moment electoral com l’actual, «l’IVACE i la Generalitat estan especialment interessats a transcendir com els salvadors de l’escola de negocis». De moment, s’han facilitat les condicions perquè una empresa privada com la Universitat Europea dispose d’un lloguer «per sota del preu del mercat» en un edifici públic i per a promoure la formació en ciències de la salut, disciplina que no té cap relació amb els negocis, la pràctica que promou Fundesem a través de la docència. La proposta va ser signada per la secretària autonòmica de Model Econòmic, María José Mira, davant la negativa d’Isa Castelló, que va ser destituïda aquest dimecres, tot i que la destitució encara no ha transcendit al Diari Oficial.

Comparteix

Icona de pantalla completa