Diari La Veu del País Valencià
13 casernes valencianes en el punt de mira pel cas Mediador

Des que el cas Mediador esclatara fa ara quasi un mes hi ha hagut moltes derivades que afecten diversos territoris de l’Estat. El País Valencià no està exempt en aquesta trama en què s’investiga el possible oferiment de contractació pública a determinats empresaris a canvi de favors en inspeccions i ajudes europees. Les relacions entre les parts haurien inclòs celebracions en esdeveniments protagonitzats per la prostitució i les drogues.

Juan Bernardo Fuentes, exdiputat socialista de Canàries, conegut com «Tito Berni», és el presumpte líder de la trama. Amb ell hauria treballat, en aquest cas, el seu nebot Francisco Javier Espinosa, un general retirat de la Guàrdia Civil que hauria servit com a enllaç per a vincular la trama amb el cos armat.

És en aquest sentit que ara estan sota sospita una sèrie de reformes en diverses casernes de la Guàrdia Civil arreu de l’Estat espanyol. Al País Valencià n’hi ha 13 en el punt de mira.

Concretament, un informe elaborat per la Guàrdia Civil precisa que el mateix cos armat, a través de les seues unitats territorials –que coincideixen amb els espais provincials–, va encomanar reformes en tretze casernes valencianes a empreses vinculades amb l’empresari Ángel Ramón Tejera de León, Mon, relacionat amb l’excomandant citat.

Especialment cridaneres resulten les despeses ocasionades per la rehabilitació de les casernes de Torreblanca (Plana Alta) i la Vall d’Uixó (Plana Baixa). Cadascuna de les dues obres es van aproximar als 60.000 euros de cost quan el tinent general Pedro Vázquez Jaraba, hui apartat de la cúpula del cos, havia reclamat aquests treballs sense que la Comandància de Castelló els haguera sol·licitat.

Tot i que la majoria de casos s’han donat més al sud. Casernes de la Marina Alta, del Comtat, de l’Alcoià, d’Alacant, del Vinalopó i sobretot del Baix Segura s’han vist esquitxades pel cas Mediador. Les reformes, en tots aquests casos, es van fer al 2016 i podrien constituir delictes de malversació i falsedat.

Aquests casos, lligats a la Comandància d’Alacant –qui va encomanar les obres–, responen a una lògica idèntica a la citada anteriorment. Un informe d’Afers Interns del mateix cos armat desvela que, a través d’un contracte menor, empreses vinculades amb Mon van obtindre adjudicacions en diverses casernes.

La comarca més afectada és la del Baix Segura, on hi ha les casernes d’Oriola, Dolors, Xacarella i Sant Miquel de Salines, reformades per un preu aproximat als 60.000 euros.

Aquesta xifra és pràcticament idèntica arreu del territori. Elx (Baix Vinalopó), Novelda (Vinalopó Mitjà), Banyeres de Mariola, Castalla, Alcoi (Alcoià), Muro, Cocentaina (Comtat) i el Verger (Marina Alta) són les altres localitats afectades, conjuntament amb la comandància central d’Alacant, també implicada.

Totes aquestes adjudicacions s’haurien aprovat sense cap convocatòria prèvia, fet que atenua encara més les sospites sobre aquest cas del qual encara no ha transcendit tot.

Comparteix

Icona de pantalla completa