Diari La Veu del País Valencià
Benidorm lidera els incompliments en les ajudes a la covid del 2020

La Sindicatura de Comptes ha detectat una sèrie d’incompliments en les ajudes concedides en 2020 a causa de la pandèmia per part de les tres diputacions provincials i els ajuntaments de més de 50.000 habitants del País Valencià, amb 71,1 milions d’euros atorgats en total.

Benidorm (Marina Baixa) encapçala el nombre d’incidències significatives amb 17, per davant d’Oriola (Baix Segura, 15), Alcoi (Alcoià) i Elx (Baix Vinalopó, 11), Alacant (9), Castelló de la Plana (8), Sagunt (Camp de Morvedre) i Torrent (Horta Sud, 7), Gandia (Safor) i Sant Vicent del Raspeig (Alacantí, 6), Torrevella (Baix Segura) i Vila-real (Plana Baixa, 5), Diputació d’Alacant (4), València i Diputació de València (3) i Elda (Vinalopó Mitjà), Paterna (Horta Nord) i Diputació de Castelló (2).

Segons l’informe de fiscalització difós aquest dijous, no tots els ajuntaments i diputacions van aprovar un pla estratègic de subvencions ni van publicar les convocatòries i concessions en la base de dades estatal de subvencions i en els seus portals de transparència.

A més, cinc dels ajuntaments que van obtindre fons de la Generalitat i de les diputacions per a finançar la concessió d’ajudes COVID-19 no els van aplicar en 2020 en un percentatge superior al 2020. Entre ells destaca l’Ajuntament d’Alacant amb un percentatge no aplicat del 40,6%.

En relació amb el control intern, no totes les entitats van aprovar un pla anual de control financer, mentre que unes altres sí que ho van fer però no van contemplar el control de les ajudes concedides o no el van executar. Alguns expedients revisats contenen objeccions i omissions de fiscalització.

Sindicatura va revisar una mostra d’un terç de les ajudes COVID-19 executades per les 18 entitats fiscalitzades. Aquesta anàlisi va concloure que València, Vila-real, Oriola i Paterna van aconseguir un grau d’execució superior al 99%, mentre que Alacant, Castelló de la Plana i les diputacions de Castelló i València les van executar entre un 91% i un 99%.

Per darrere va quedar el grau d’execució de Torrevella, Elx i Benidorm (71-90%), Sagunt, Sant Vicent del Raspeig i la Diputació d’Alacant (50-70%) i Alcoi, Gandia, Elda i Torrent amb menys del 50%. En el cas de l’Ajuntament de València, l’òrgan fiscalitzador matisa que, a més d’aplicar tot el crèdit consignat, va desestimar múltiples sol·licituds per falta de crèdit.

En els expedients analitzats es van observar 13 incidències significatives, com ara que 13 ajuntaments van convocar ajudes destinades a autònoms i xicotetes empreses l’objecte de les quals podria ser parcialment coincident amb les atorgades per la Generalitat. Es va detectar l’existència de 1.207 beneficiaris que van percebre ajudes dels ajuntaments per 1.491.554 euros i que també van rebre ajudes de la Generalitat per 1.659.750 euros.

Només quatre ajuntaments havien iniciat els expedients de reintegrament corresponents. En la resta dels casos, les possibles duplicitats detectades s’han comunicat tant a l’ajuntament corresponent com a Labora, com a gestora de les ajudes de la Generalitat, perquè es coordinen en la tramitació dels reintegraments.

Les recomanacions de Sindicatura són: analitzar la conveniència d’instal·lar una aplicació específica de subvencions que permeta verificar l’estat de tramitació de cadascun dels expedients de sol·licitud d’ajudes; deixar constància en els expedients individuals de cada beneficiari de la revisió de la documentació realitzada pel departament gestor; comptar amb personal suficient per a executar els plans de control financer o alternativament contractar auditories externes.

Comparteix

Icona de pantalla completa