Diari La Veu del País Valencià
Fa 10 anys, a DLV: «La ruïna de l’apicultura valenciana»

La normativa de la «pinyolà» d’enguany únicament deixarà instal·lar, en el millor dels casos, el 25% del total dels ruscos censats en tot el País Valencià, aproximadament uns 99.000 sobre un total de 400.000. Encara que es manté el nombre de municipis amb possibilitat d’assentaments, aquests encara són totalment insuficients per a cobrir les necessitats dels apicultors.

La Unió també qüestiona que la normativa permeta en les zones on es podran assentar ruscos, la utilització de tractaments amb àcid giberèlic o de sulfat de coure durant el període de floració, com a mètode alternatiu per reduir significativament la presència de llavors en els fruits.

Els apicultors professionals valencians no han rebut el pagament de les ajudes a la biodiversitat, i tampoc disposen des de l’any 2009 de compensacions per la disminució d’ingressos pel seu allunyament de les zones citrícoles, impedint-los així, la producció de mel autòctona amb flor del taronger.

La Unió assenyala que la Conselleria d’Agricultura ha tornat a deixar en l’estacada els apicultors valencians perquè continuen sense reduir-se les limitacions respecte a l’any anterior i tampoc s’han introduït millores substancials que beneficien el sector, mentre que la prohibició es fixa a partir del 22 de març i fins al 21 de maig.

Segons el sindicat, cal cercar solucions que servisquen de consens al sector apícola i sector citrícola. Enguany, més si cap, es necessita que els apicultors puguen assentar els ruscos a les zones citrícoles a causa de l’elevada mortaldat i baixa producció de la passada campanya a conseqüència de les condicions climatològiques adverses. Amb això, se suposava que amb la producció de mel de flor del taronger es recuperarien els abellars valencians.

La nova normativa únicament beneficia el sector citrícola, al qual es continua subvencionant el canvi varietal, que no està tenint èxit a la vista de les nombroses hectàrees abandonades que s’observen, però no resol el problema de la pol·linització creuada i torna a deixar els apicultors en una situació de total indefensió que perjudica greument les seues rendes.

La Unió afirma que la Conselleria d’Agricultura posa contínuament nombroses traves i impediments als apicultors valencians per a desenvolupar de forma normal la seua activitat. No s’adonen que es tracta d’un sector que, a banda de produir riquesa per al conjunt de l’economia del País Valencià, és clau per al manteniment del medi ambient i la biodiversitat i el teixit social en el medi rural.

Comparteix

Icona de pantalla completa