Diari La Veu del País Valencià
La col·lecció Gràfica de l’AVL s’exhibirà al Saló del Còmic de València

Els visitants del Saló del Còmic de València, que se celebra del 3 al 5 de març, podran conéixer les publicacions de la col·lecció Gràfica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que inclou els còmics creats amb la col·laboració de la Diputació de València. També estan previstos tres tallers de creació diferents: dos dels tallers, «Qui hi ha darrere de la màscara?» i «Una de roïns», seran a càrrec de la companyia Luminària, i el tercer, «Fer un còmic», el presentarà l’editorial Camacuc. A més, la dissenyadora Susana Monteagudo impartirà «¡Fotonovela Pop!» amb el recurs de la fotografia sobre croma.

La col·lecció Gràfica de l’Acadèmia incorpora publicacions dedicades a personatges històrics, com ara el còmic Jaume I, i de la literatura valenciana —als quals la institució normativa del valencià ha nomenat escriptors de l’Any—, com ara els còmics Enric Valor, Teodor Llorente, Sant Vicent Ferrer, valencià universal, Carmelina Sánchez-Cutillas, Vicent Andrés Estellés. La clau que obri tots els panys,o Una excursió al Museu Joan Fuster. Altres publicacions estan dedicades a les festes patrimoni de la humanitat: El Misteri d’Elx, Vols conéixer la festa d’Algemesí? i LesFalles, o a festes patrimonials: El Sexenni de Morella, LaFira de Tots Sants de Cocentaina, i també a les tradicions: Els pelegrins de les Useres. En la col·lecció, a més, hi ha lloc per a celebrar el centenari de les Normes de Castelló amb Llengua Màgica, un dia al parc de les Normes; recordar el tren a vapor que connectava les localitats de la Plana de Castelló amb La Panderola, el tren que va volar, i reivindicar la valencianitat de les terres del sud amb Andreu, un veí d’un altre temps.

Amb la col·laboració de la Diputació de València apareixen publicats els còmics dedicats al fundador del primer hospital psiquiàtric d’Europa i germen de l’actual Hospital General, El pare Jofré; al gran humanista valencià, Joan Lluís Vives, i Badana. Quin dimoni de xiqueta!, un còmic innovador dedicat a l’esport de la pilota valenciana. També s’ha publicat El Tribunal de les Aigües. El juí de la séquia obstruïda, l’únic tribunal consuetudinari les sentències del qual, orals i en valencià, continuen dirimint els conflictes de l’aigua entre els regants i que la UNESCO va declarar patrimoni immaterial de la humanitat el 2009. Finalment, i amb guió de Vicent Baydal, cronista de la ciutat de València, el còmic La Germania de València, que ens relata la revolta agermanada.

«Tornem al Saló del Còmic de València perquè és una oportunitat magnífica per a donar a conéixer el treball que fem a l’Acadèmia a través del tebeo, un dels llenguatges que guanya adeptes any rere any, sobretot, entre la població més jove», expressa Immaculada Cerdà, presidenta de la Secció de Publicacions i Comunicació de la institució.

La també secretària de l’Acadèmia recorda que aquests còmics acosten el valencià a primers lectors amb textos bellíssimament il·lustrats i els ofereixen conéixer la nostra història, costums i personatges il·lustres de forma amena. «Ara tenim en la impremta el còmic que explicarà als més menuts la navegació amb vela llatina: El tresor d’Al-Buferet. Una travessia en vela llatina, i també s’està preparant L’Enramà de Xulilla, una festa tradicional i molt arrelada a la terra. Es tracta de dos publicacions que estic segura agradaran molt els lectors», avança Cerdà.

Els còmics publicats per l’Acadèmia es poden adquirir en llibreries per només un euro i descarregant-los des de la pàgina web de l’AVL. La institució també regala un còmic als compradors de literatura infantil i juvenil en valencià com a col·laboració amb les diferents places del llibre del 2023, organitzades per la Fundació FULL.

Comparteix

Icona de pantalla completa