Diari La Veu del País Valencià
Les Escoles Oficials d’Idiomes esgoten inscripcions en proves de certificació de valencià

Les Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) del País Valencià han esgotat aquest dimecres les cites per a inscriure’s en les proves lliures de certificació de valencià.

Des del matí de dimecres es podia demanar cita prèvia per a obtindre data per a la matrícula i, segons assegura el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Esenyament del País Valencià (STEPV), s’han esgotat «en menys d’un minut», la qual cosa «ha deixat fora del procediment moltes persones». «Novament, la demanda per a obtindre certificats de valencià ha sobrepassat l’oferta de l’administració», lamenta el sindicat, que recalca que la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià (JQCV) «només convoca una vegada l’any les proves de valencià, quan abans se n’oferien dos». «Aquest fet provoca que moltes persones busquen l’alternativa de l’EOI o de les universitats (Cieacova) per a inscriure’s en les proves que ofereixen i que, tal com ha tornat a passar, s’esgoten en temps rècord», apunten.

STEPV assegura no entendre per què la Direcció General de Política Lingüística, «coneixent aquesta situació, no amplia l’oferta de proves de la JQCV per a donar més oportunitats a les persones que volen examinar-se dels diferents nivells de valencià i sobrecarrega a les EOI i al seu professorat, que han d’assumir un alumnat que no s’està formant en aquestes escoles». «El professorat de les EOI es queixa any rere any del volum de treball que suposa atendre aquestes proves, quan existeix un organisme específic per a realitzar-les, que és la JQCV que, a més, ha reduït l’oferta de convocatòries», incideixen.

Per això, STEPV exigeix a la Conselleria d’Educació que «pose solució immediata a aquesta situació i atenga la gran demanda que hi ha de persones que volen examinar-se de valencià».

Per la seua part, fonts del departament que dirigeix Raquel Tamarit han comentat a Europa Press que l’oferta de les proves de certificació de valencià de les EOI «està dimensionada per a atendre el seu alumnat, i la via principal per a certificar el nivell de coneixement d’aquesta llengua són les proves massives de la JQCV, de les quals l’any passat es van oferir 41.000 places». «Per tant, defensen, les places de certificació de valencià que ofereixen les EOI estan ajustades a la capacitat de què disposa la xarxa d’escoles per a atendre la demanda de certificació d’aquesta llengua i són un complement, al costat de les places que ofereixen les universitats, a l’oferta que farà la JQCV enguany».

Per a les proves unificades de certificació (PUC) de C1 de Valencià les EOI del sistema educatiu valencià han ofert aquest 2023 un total de 5.372 places, 762 més que en 2022 –un augment del 16%. L’alumnat oficial matriculat en aquest nivell arriba a les 1.726 persones i, per tant, les places que s’han ofert a l’alumnat lliure són un total de 3.649. Educació afegeix que l’establiment de les proves de nivell de la JQCV en un únic període a l’octubre-novembre és «fruit de la coordinació que ha impulsat la Conselleria de tots els calendaris de les entitats certificadores de coneixements de valencià: la JQCV, les EOI i les set universitats integrades en la Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (Cieacova)». «Comptem amb un calendari unificat distribuït al llarg de l’any, sense que se solape cap prova en les cinc convocatòries que hi ha disponibles: la de la JQCV, que és la de més volum; les dues del Cieacova, i les altres dues de les EOI», reiteren.

El nou calendari unificat determina que les set universitats valencianes del Cieacova, les cinc públiques i les privades, Universitat Cardenal Herrera-CEU i la Universitat Catòlica de València-Sant Vicent Màrtir, faran dues convocatòries de proves certificació: els exàmens de la primera seran al gener i al maig-juny els de la segona convocatòria.

Les EOI obren ara un període únic d’inscripció en les seues proves unificades de certificació de valencià, que inclouen una convocatòria ordinària d’exàmens al juny i una extraordinària al setembre. I, finalment, els exàmens massius de la JQCV que es fan entre octubre i novembre.

A més, recorden que enguany s’ha creat una línia d’ajudes al Ciecacova, dotada amb 400.000 euros, perquè les set universitats valencianes que certifiquen els nivells de coneixement de valencià puguen ampliar l’oferta de places a més persones no vinculades a la universitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa