El projecte Falla Immaterial, promogut per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV), avança el calendari faller d’enguany amb la proposta de la setena edició, que s’ha presentat aquest dimarts al Centre Cultural La Nau de València, on s’ha instal·lat la primera mascletà «indoor» de la història de les Falles.
Amb el nom de SENTiMENT, Falla Immaterial proposa una experiència dividida en dues parts, que permet explorar el paisatge sonor de la ciutat de València al llarg del mes de març. En concret, La Nau acull la part de SENT, una instal·lació sensorial, auditiva i sensitiva que recrea una mascletà a escala sonora en un espai interior i fosc, de manera que s’aguditza el sentit de l’oïda i l’efecte de la vibració.
La proposta SENT ha sigut creada a partir de la informació que ofereix el portal de dades obertes de l’Ajuntament de València. L’equip de l’ETSE-UV, en col·laboració amb l’artista sonor Edu Comelles, ha treballat les gràfiques generades arran de les dades perquè dibuixen el so i servisquen a manera de partitures. Així, s’ha reproduït la primera mascletà basada en intel·ligència artificial (IA).
A més, la instal·lació té un caràcter interactiu, de manera que l’espai expositiu transforma cada peça sonora i l’adapta segons les persones que la visiten, ja que la seua presència és capturada a través d’un sistema electrònic de sensors i un algorisme generatiu combina els sons dels coets i petards de la mascletà amb una seqüència diferent cada vegada.
«Gràcies a la ciència hem creat una nova forma de viure la mascletà com un esdeveniment que és patrimoni immaterial de la ciutat. Esperem disparar, almenys, 1.000 mascletaes, que són aproximadament el nombre total de mascletaes que s'han disparat al llarg de la història. Tant de bo en siguen més!», ha afirmat Francisco Grimaldo, subdirector de l’ETSE-UV i director de la Falla Immaterial.
«Cal cuidar el paisatge sonor, que ens defineix com a societat i construeix país més enllà del punt festiu. És una cosa col·lectiva, que és de totes les persones i, alhora, de cap», ha explicat Edu Comelles. «Ens agraden les propostes de cocreació artística com aquesta. Som una falla més i treballem la cultura popular i festiva a La Nau», ha dit Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València. «Volem generar coneixement per a la ciutadania a través de les dades obertes i aquest projecte ens ho permet», ha conclòs Elisa Valía, regidora de Transparència i Govern Obert de l'Ajuntament de València.
El joc de crear una mascletà pròpia en línia
Falla Immaterial no ha oblidat el seu vessant en línia i enguany també presenta una proposta al web oficial. La ciutadania pot entrar-hi i jugar a crear la pròpia mascletà des dels telèfons mòbils: segons es moga un dispositiu amb la mà es poden tirar piules, trons de bac, masclets i coets de canya. D’aquesta manera, l’experiència sonora de SENTiMENT transcendeix l’espai expositiu a La Nau i es pot gaudir per tot arreu.
Comboi obert amb Falla Immaterial
L’aplec de persones interessades en les Falles i la ciència és un altre dels objectius de Falla Immaterial. Per això, es fa servir un altre eix de la cultura valenciana: l’esmorzar, entés com una ocasió per a conéixer l’equip del projecte i professionals que son referents en aquests àmbits. Així, cada any es convoca una matinal, que el 2023 tractarà sobre paisatge sonor, dades obertes i gastronomia. Serà el dissabte 11 de març, a les 10 hores, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània. L’assistència és lliure i gratuïta per a tothom. Tan sols requereix inscripció prèvia ací.
Falla Immaterial és un projecte de l’ETSE-UV que pretén augmentar la cultura científica de la societat mitjançant la festa local més popular i emblemàtica de la ciutat de València. La proposta SENTiMENT per al 2023 es completarà amb una altra instal·lació visual i lumínica al MuVIM que serà inaugurada pròximament. Així mateix, com ja és tradició, es plantarà un «ninot immaterial» a la Falla Arrancapins.