Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana al govern espanyol que no autoritze la MAT d’Ojos Negros a l’Eliana

La diputada de Compromís Graciela Ferrer ha registrat una proposició no de llei a les Corts perquè el govern espanyol no autoritze la línia de molt alta tensió (MAT) d’Ojos Negros (Aragó) a l’Eliana (el Camp de Túria).

Segons explica Ferrer, «la mercantil Forestalia proposa conduir l’energia produïda en parcs fotovoltaics i eòlics situats a 188 km de distància fins a la subestació de l’Eliana» i «per a fer-ho ha projectat construir una nova línia de molt alta tensió formada per 507 torres de suport, 349 de les quals se situaran al País Valencià».

Aquesta infraestructura ha estat rebutjada per la societat de les comarques afectades que va des dels ajuntaments a associacions ciutadanes, col·lectius ecologistes i persones individuals que han presentat al·legacions durant el període que acabava el passat setembre, així com informes desfavorables de la Generalitat Valenciana.

La diputada assenyala que serà «una ferida oberta» a l’Alt Palància, la Serrania, i el Camp de Túria, atés que «no té en compte cap condicionant ni ambiental ni social i que, a més, va contra els informes de la Generalitat, que la rebutja per l’elevat impacte paisatgístic i ambiental». «No debades suposa la construcció de vora 350 torres d’entre 24 i 64 metres d’altura, amb tot el que això implica, ja no només al paisatge, sinó també de risc d’incendi per tot el traçat de la línia, que cal recordar que travessa zones tan sensibles com Begís», explica.

També alerta que «aquesta línia amaga la intenció de crear una xarxa elèctrica privada en mans de Forestalia, ja que la mateixa empresa està en tràmits per a altres centrals i línies MAT des de zones més despoblades amb sòl barat a Terol fins a zones densament poblades del País Valencià, i això va directament contra la llei del Sector Elèctric, i contra les polítiques que estem intentant desenvolupar des de Compromís d’una energia pública, democràtica, de km 0 i territorialment justa».

Per tant, es pregunta «quin sentit té autoritzar una autopista privada per a transportar energia a més de 200 km de distància, amb la pèrdua d’energia que això suposa, i amb l’afecció al territori que genera? Efectivament, sols interessos privats».

Per això, Compromís exigeix al govern espanyol «que desestime aquest projecte, per ser lesiu socialment, ambientalment i territorialment», i l’insta a «abandonar la política de reprivatització energètica i treballar, d’una vegada per totes, en favor de tota la ciutadania, fent una transició energètica eficaç, socialment justa i respectuosa amb el nostre territori i les competències autonòmiques».

Comparteix

Icona de pantalla completa