Diari La Veu del País Valencià
El Magnànim edita una edició ampliada i renovada d’«El Sàhara. La terra promesa»

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar una segona edició, corregida i augmentada (de 121 pàgines a 181), del llibre El Sàhara. La terra promesa, de Vicent García Devís, dins de la col·lecció «Periodisme», dirigida pel professor de la Universitat de València Guillermo López García.

Els sahrauís viuen des de fa més de quaranta anys oblidats del món. Com explica Garcia Devís, són víctimes d’un seguit de fatalitats històriques que han marcat el destí d’aquest poble: la malaltia i la mort del dictador Francisco Franco, la invasió marroquina aprofitant la feblesa espanyola i el paper de les grans potències en un context de guerra freda, entre altres. Elements que l’autor posa en context en un relat amb mirada pròpia sobre els refugiats.

En aquesta segona edició, s’han actualitzat els moviments geoestratègics internacionals sobre la descolonització del Sàhara Occidental, que evoluciona a una gran velocitat i que pot fer esclatar una nova guerra. S’hi analitza des de la Marxa Verda i el Front Polisario, el refugi dels campaments de Tinduf, el mur que ha construït el Marroc fins a la situació incerta actual.

En aquesta edició també s’estudien els efectes directes i col·laterals del conflicte i els sahrauís en la flora i la fauna locals. A més a més, es donen a conèixer per primera vegada les cròniques que Vicent Andrés Estellés va escriure el 1974 per al diari Las Provincias, l’única vegada que es va desplaçar com a reporter a una zona de guerra per a cobrir el conflicte. Així mateix, com a novetat, s’han transcrit els topònims àrabs al valencià. A banda de basar-se en la forma escrita de l’àrab estàndard, s’ha tingut en compte la pronúncia hassania local. El mateix s’ha fet amb els antropònims.

Comparteix

Icona de pantalla completa