Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 2014 Obrint Pas va rebre el premi Socarrat Major a Vila-real

El 8 de febrer del 2014 l’Associació Cultural Socarrats de Vila-real (la Plana Baixa) va lliurar el premi Socarrat Major a Obrint Pas.

Xavi Sarrià, Miquel Ramos, Robert Fernàndez, Miquel Gironès i Diego Barberà van arribar a les 21.30 hores al restaurant Cal Dimoni, on es va celebrar la vetllada, acompanyats del president de l’associació, d’alguns membres del govern municipal, de diversos Socarrats majors d’altres anys i del tabaleter José Salmerón i la dolçainera Paloma Mora.

Obrint Pas recollint el premi | F. Isern | AC Socarrats

La presentadora de l’acte, Anna Dobon, va conduir els diferents parlaments. El primer a dir unes paraules va ser l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, qui va agrair l’assistència d’altres càrrecs institucionals de la comarca, reafirmant així el caràcter cada vegada més important de l’acte.

Seguidament, el secretari de l’associació Socarrats, Lluís Rodríguez, va llegir l’acta de decisió del lliurament del premi, celebrada en sessió assembleària el 8 de novembre del 2013, on es va aprovar per unanimitat l’adjudicació del premi Socarrat Major 2014 a la banda. Entre els motius considerats a l’hora d’atorgar el premi, l’associació va destacar tres mèrits que poden resumir-se en: la carrera musical de vint anys, en progressió sempre ascendent; la transmissió de valors d’identitat del poble valencià arreu del món, com ara la llengua, i el missatge reivindicatiu que anima la joventut a l’esperit crític dins d’un civisme lúdic.

Obrint Pas amb membres de Socarrats | F. Isern | AC Socarrats

L’acte va comptar amb la intervenció d’Amàlia Garrigós, l’única periodista que va entrevistar el grup en el seu programa de ràdio de l’antiga Radiotelevisió Valenciana. Abans de parlar, es va posar el jupetí de denúncia del tancament de la RTVV. Durant el seu discurs, reivindicatiu, emotiu i encoratjador, va fer una glossa de la trajectòria del grup, mentre recordava també altres grups significatius, com ara Al Tall. Va finalitzar demanant als assistents que es mobilitzaren davant la desfeta que vivia el País Valencià, i recordant que gràcies a la nostra música aquest coratge moltes vegades continuava ferm en el cor dels valencians.

Amàlia Garrigós i Xavi Sarrià amb altres assistents | AC Socarrats

Després, Fermí Font, president de Socarrats, va reclamar la necessitat de continuar lluitant units davant la realitat del País Valencià i va animar els presents a participar directament de les activitats que organitza l’associació.

Finalment, mentre la dolçainera Paloma Mora tocava el fragment més emblemàtic de La Flama, es va reclamar la presència dels components del grup per lliurar-los el premi. Entre els aplaudiments del públic, els integrants del grup, emocionats, van tenir unes paraules sinceres d’agraïment i van animar els assistents per continuar aquesta lluita en defensa de la cultura valenciana. Els acords de la Muixeranga van posar fi a l’acte central de la festa.

Fonts: «Obrint Pas ja és el nou Socarrat Major 2014 a Vila-real», Diari La Veu, 2014 / Manel Pitarch, «Obrint Pas il·lumina la nit del Socarrat Major a Vila-real», AC Socarrats

Comparteix

Icona de pantalla completa