Fa 37 anys van començar els enregistraments de Fonoteca de Materials, de la Generalitat Valenciana

El febrer del 1986 van començar els enregistraments dels volums I-IV de Fonoteca de Materials, de la Generalitat Valenciana. Hi estan representats gèneres procedents de 33 poblacions de diverses comarques del País Valencià.

Explica Jordi Reig, músic i membre d’Al Tall, que el 1984 la Conselleria de Cultura i Educació, a instància de Vicent Torrent, va engegar «una iniciativa pedagògica que consistia a proposar als escolars de l’últim cicle d’educació general bàsica, xics i xiques entre 12 i 14 anys de totes les comarques valencianes, que gravaren en cinta de casset totes les cançons tradicionals que recordaren els seus pares, oncles, avis, veïns o coneguts». 

La proposta, continua, «va tenir molt bona acollida i es van organitzar equips de treball vinculats a centres escolars coordinats pels professors» i «se’ls van donar unes pautes a seguir quant a la manera de gravar i d’aconseguir que els comunicants se sentiren a gust i desinhibits, i el mateix curs 1984-85 va començar la campanya que es va denominar Tallers de Música Popular i que es va perllongar durant set cursos, fins al 90-91».

Així, assenyala, «amb aquest mètode es generaven documents sonors directes, sense passar per les transcripcions» i «en finalitzar la darrera campanya escolar, hi havia acumulades quasi un miler de cassets convenientment documentades en les dependències de la Conselleria, 971 per a ser exactes, amb un nombre indeterminat de mostres en cadascuna».

Reig indica que «a partir d’aquest magma es tornaren a enregistrar amb mitjans tècnics més professionals aquelles mostres que en el seu moment es van considerar més interessants, i amb aquest material i altres aportacions sonores localitzades per vies diferents, no només mitjançant els Tallers, i també gravades professionalment, va ser senzill escometre l’edició de la Fonoteca de Materials».

A més, destaca que «encara que la Fonoteca s’hauria d’haver creat potser 20 o 25 anys abans que quan va començar, la realitat és que compta amb trenta volums editats amb distints criteris (per ciutat, per comarca, per gènere, amb mostres diverses…) i un volum doble, Antologia de la dolçaina i el tabal. Ara per ara, sembla que la Fonoteca de Materials és una de les compilacions editades més extenses i documentades sobre música tradicional vinculada a un territori concret que pot trobar-se en l’àmbit europeu».

Fonts: Fonoteca de Materials, Institut Valencià de Cultura | Jordi Reig, «Interioritats. La Fonoteca de Materials», Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes