Diari La Veu del País Valencià
Fa 37 anys van començar els enregistraments de Fonoteca de Materials, de la Generalitat Valenciana

El febrer del 1986 van començar els enregistraments dels volums I-IV de Fonoteca de Materials, de la Generalitat Valenciana. Hi estan representats gèneres procedents de 33 poblacions de diverses comarques del País Valencià.

Explica Jordi Reig, músic i membre d’Al Tall, que el 1984 la Conselleria de Cultura i Educació, a instància de Vicent Torrent, va engegar «una iniciativa pedagògica que consistia a proposar als escolars de l’últim cicle d’educació general bàsica, xics i xiques entre 12 i 14 anys de totes les comarques valencianes, que gravaren en cinta de casset totes les cançons tradicionals que recordaren els seus pares, oncles, avis, veïns o coneguts».

La proposta, continua, «va tenir molt bona acollida i es van organitzar equips de treball vinculats a centres escolars coordinats pels professors» i «se’ls van donar unes pautes a seguir quant a la manera de gravar i d’aconseguir que els comunicants se sentiren a gust i desinhibits, i el mateix curs 1984-85 va començar la campanya que es va denominar Tallers de Música Popular i que es va perllongar durant set cursos, fins al 90-91».

Així, assenyala, «amb aquest mètode es generaven documents sonors directes, sense passar per les transcripcions» i «en finalitzar la darrera campanya escolar, hi havia acumulades quasi un miler de cassets convenientment documentades en les dependències de la Conselleria, 971 per a ser exactes, amb un nombre indeterminat de mostres en cadascuna».

Reig indica que «a partir d’aquest magma es tornaren a enregistrar amb mitjans tècnics més professionals aquelles mostres que en el seu moment es van considerar més interessants, i amb aquest material i altres aportacions sonores localitzades per vies diferents, no només mitjançant els Tallers, i també gravades professionalment, va ser senzill escometre l’edició de la Fonoteca de Materials».

A més, destaca que «encara que la Fonoteca s’hauria d’haver creat potser 20 o 25 anys abans que quan va començar, la realitat és que compta amb trenta volums editats amb distints criteris (per ciutat, per comarca, per gènere, amb mostres diverses…) i un volum doble, Antologia de la dolçaina i el tabal. Ara per ara, sembla que la Fonoteca de Materials és una de les compilacions editades més extenses i documentades sobre música tradicional vinculada a un territori concret que pot trobar-se en l’àmbit europeu».

Fonts: Fonoteca de Materials, Institut Valencià de Cultura | Jordi Reig, «Interioritats. La Fonoteca de Materials», Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

Comparteix

Icona de pantalla completa