Diari La Veu del País Valencià
Des d’Acció Cultural diuen estar «preocupats» per les dades d’ús del valencià a la ciutat de València

Acció Cultural del País Valencià ha emès un comunicat per a expressar la preocupació que l’entitat comparteix amb el Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València després que, segons s’ha fet públic, un estudi de l’esmentat organisme, fet a partir d’una enquesta de la Generalitat, haja revelat que el castellà ocupa a la ciutat entre un 64% i un 82% d’ús, mentre que el valencià queda relegat a una xifra que oscil·la entre un 4% i un 12%. Els usos bilingües se situen entre un 11% i un 24%.

D’altra banda, ACPV també comparteix la inquietud expressada per la regidora de l’Ajuntament de la ciutat, Lluïsa Notario, quan diu que l’administració local té «la responsabilitat de millorar la vida i el benestar de les persones en tots els àmbits i també respecte a la igualtat i a la sostenibilitat lingüística». En aquest sentit, l’entitat, «conscient que la recuperació del valencià és una tasca de l’administració i també de la societat civil, manifesta la total disposició a col·laborar amb els organismes de l’Ajuntament que treballen per la normalitat del valencià, i ofereix tota la seua llarga experiència en formació i competència lingüístiques, la capacitat per a organitzar actes que realcen l’ús de la llengua i la participació dels seus equips humans».

Finalment, la dada que 8 de cada 10 persones entenen el valencià a la ciutat, 5 de cada 10 el parlen i 4 de cada 10 el saben escriure, tot i que «no és una dada positiva» és, a parer de l’entitat, «un punt de partida encoratjador per a revertir aquesta situació de desigualtat lingüística».

Comparteix

Icona de pantalla completa