Diari La Veu del País Valencià
L’Eurocambra demanarà a les Corts l’informe sobre les condicions laborals de les aparadores d’Elx

El Parlament Europeu ha demanat a les Corts Valencianes l’informe sobre les condicions laborals de les treballadores del calçat d’Elx (el Baix Vinalopó) perquè la comissió d’Ocupació i Drets de la Dona puguen examinar detalladament la denúncia de tallers clandestins que l’Associació d’Aparadores i Treballadores del Calçat ha portat aquest dimecres davant dels eurodiputats.

La comissió parlamentària de Peticions ha acordat per majoria mantindre obert l’expedient que denuncia que a Elx aquestes dones exerceixen el seu treball a les seues cases, en tallers clandestins o en fàbriques, invisibilitzades, maltractades per la indústria i víctimes de l’economia submergida.

Les denunciants afirmen, a més, que un alt percentatge d’elles pateix problemes de salut com ara dolors musculars o trastorns psicològics, segons recull un estudi de la Universitat d’Alacant, per la qual cosa sol·liciten que es combata la precarietat i es milloren les seues condicions laborals i socials.

Per part seua, Brussel·les ha assegurat haver examinat la situació i ha advertit que la seua resolució competeix a les autoritats estatals, ja que concerneix a la normativa espanyola i no a la legislació europea, encara que ha assenyalat que, d’acord amb la seua avaluació, s’apliquen les normes mínimes, també a la indústria del calçat.

En aquest sentit, l’eurodiputat del PP Leopoldo López Gil ha destacat la convicció de la patronal i del sector del calçat en general perquè hi haja «bones pràctiques» i ha considerat que «no ha de confondre’s una part pel tot», ja que el sector està «compromés amb la legalitat vigent».

«No pot identificar-se aquesta situació deplorable amb la de tota la indústria del calçat», ha assenyalat, en línia similar, l’eurodiputada dels Socialistes europeus Inmaculada Rodríguez Piñero, qui ha mostrat la seua «solidaritat» amb una situació que ha qualificat «profundament injusta» abans de ressaltar que és «imprescindible» posar fi als tallers submergits.

L’eurodiputada dels Verds Ana Miranda també ha remarcat que «qualsevol situació de treball precari mereix atenció» i ha destacat que aquesta precarietat «té cara de dona» i ha lamentat que la situació de les aparadores d’Elx recorda la de les treballadores de la conserva.

Més enllà en la seua comparació ha anat Miguel Urbán, de l’Esquerra Europea, que ha equiparat la precarietat de les demandants a la de les maquilas de Centreamèrica i el sud-est d’Àsia: «La situació és símptoma de l’una cultura laboral precària que menysprea el treball, fonamentalment, el de les dones».

En finalitzar el debat, la demandant s’ha mostrat «indignada» per escoltar «mentides» i el relat de «les bondats del calçat» de boca d’alguns dels eurodiputats i ha fet una crida a una intervenció urgent de les institucions. «Si ens tapeu la boca amb aquesta falta d’iniciativa, tornarà a ser el que era en els anys 60, amb dones esclavitzades», ha resolt abans de donar la raó a Urbán en la seua comparació: «Estem al mateix nivell que les maquileras d’El Salvador».

Comparteix

Icona de pantalla completa