Diari La Veu del País Valencià
Set municipis del Maestrat i la Plana i una ONG crearan un consorci per a gestionar els aiguamolls

Els municipis de Peníscola, Cabanes, Torreblanca, Borriana, Vila-real, Almassora i Nules, reunits a les noves dependències de la Diputació de Castelló, han acordat la creació d’un consorci per a coordinar l’execució de necessitats comunes aprofitant recursos propis i per a optar junts a convocatòries que puguen aportar-ne de nous.

Els aiguamolls precursors de la iniciativa són la Marjal de Peníscola, el Prat de Cabanes-Torreblanca, la Desembocadura del Riu Millars i l’Estany de Nules, espais amb diferents figures de protecció regits per les normes dictades per la Generalitat Valenciana, per la qual cosa la creació d’aquest consorci abordarà qüestions complementàries que es decidiran de forma consensuada, segons ha informat la Fundació Global Nature, que actua com a dinamitzadora.

La proposta compta amb el suport de la Diputació de Castelló i s’espera ampliar la xarxa a la resta de municipis amb aiguamolls de les comarques del nord del País Valencià tan bon punt estiguen constituïdes les bases del consorci.

A la trobada, s’hi ha convidat tècnics de la Direcció General de Medi natural i d’Avaluació Ambiental, de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que han manifestat interés a augmentar la participació de l’administració local en la gestió d’aquests espais protegits per la Generalitat Valenciana.

Sobre la taula s’han exposat els inconvenients i els avantatges de crear un nou consorci que millore aquests espais naturals, facilite la comunicació i col·laboració entre els municipis membres del consorci, augmente la capacitat d’accés a finançament i recursos per a projectes i oferisca major oportunitat de representació política i veu en la presa de decisions. Membres del Consorci de la Desembocadura del Riu Millars han explicat la seua experiència, engegada el 2007.

Per a la posada en funcionament i la coordinació, es compta amb la participació de Fundació Global Nature, entitat de referència en l’àmbit estatal en gestió i conservació d’aiguamolls i amb llarga trajectòria al País Valencià, i especialment a les comarques esmentades, on desenvolupa projectes per a la recuperació d’aiguamolls junt amb la resta d’actors d’un territori amb important desenvolupament agrari, turístic i industrial.

Els edils han destacat la necessitat d’aquests fòrums que permeten la comunicació entre municipis veïns de manera que s’optimitzen els recursos propis en benefici del conjunt.

Comparteix

Icona de pantalla completa