Diari La Veu del País Valencià
Homenatgen 13 víctimes de l’Holocaust de l’Alcoià

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, acompanyada de l’alcalde de Tibi, José Luis Candela, ha homenatjat aquest dilluns 13 persones de l’Alcoià víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Durant l’acte ha entregat als representants de diferents ajuntaments de la comarca els Taulells de la Memòria corresponents al projecte «Construint Memòria» de la Generalitat, que se situaran en llocs visibles de les localitats.

La cerimònia també ha comptat amb la presència del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico; a més de familiars de les víctimes i entitats memorialistes com ara el Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina.

«Hui retem homenatge a 13 fills de l’Alcoià que, com les més de 650 víctimes valencianes i milions de persones arreu d’Europa, van patir el que Hannah Arendt va definir com el mal radical», ha destacat la consellera. Així mateix, ha posat l’accent en la importància de «reparar el mal causat», com un «instrument imprescindible perquè la injustícia no s’estenga més en forma d’oblit».

Pérez Garijo ha subratllat que «sempre hi haurà qui demane passar pàgina, mirar al futur i deixar de remoure el passat, però nosaltres no estem disposats ni permetrem que això succeïsca». «És una tasca lenta, sempre dolorosa i que requereix molta constància i compromís; una tasca que ens ha portat a recórrer les comarques del nostre territori i que ens reuneix hui a Tibi», ha remarcat.

Així, aquest dilluns s’ha homenatjat Enrique Albero Puerto, Antonio Ferre Navarro i Enrique Ferrer Berenguer, de Banyeres de Mariola; Victoriano Bernabeu Pérez, Leopoldo Jordà Rico i Juan Sempere Pérez, de Castalla; Ángel Pérez Pastor, Antonio Pina Pérez i Salvador Gómez Bernabeu, d’Ibi; Fernando Vicent Berenguer, d’Onil; Miguel Llorens Ortiz i Manuel Mullor Català, de Penàguila, i Emilio Morató Feliu, de Tibi.

«De les víctimes a les quals retem hui homenatge a Tibi, només quatre van poder viure de nou en llibertat, la resta va morir en aquell infern», ha assenyalat la consellera, qui ha reivindicat que amb aquests actes «es fa justícia» la memòria de les víctimes i «fem nostres unes biografies que són autèntiques lliçons de vida». «Gràcies a la seua lluita per la llibertat hui podem ser lliures i això no hem d’oblidar-ho mai», ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa