Diari La Veu del País Valencià
S’ha mort Ferran Zurriaga, impulsor de la renovació pedagògica i la implantació del valencià a l’escola

El mestre Ferran Zurriaga i Agustí, iniciador de la renovació dels mètodes pedagògics i la implantació del valencià a l’escola, i especialista de la història del seu poble, Olocau (el Camp de Túria), s’ha mort aquest matí als huitanta-quatre anys.

Activista incansable, va intervindre a principis de la dècada del 1960 en la reactivació de la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat, el germen per al moviment de renovació pedagògica al País Valencià. Va participar en la reordenació reobertura de la biblioteca de l’entitat, on s’havien dipositat els materials de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana —la primera entitat en defensa de l’idioma a l’escola, abans de la Guerra Civil—, d’escoles anarquistes, d’escoles de la República, i de la Generalitat de Catalunya fins al 1939. Hi van descobrir el llegat de Soler i Godes, Antoni Porcar, Carles Salvador, Boix Sentmarti…, que els van servir d’exemple.

Entre les seues publicacions, cal destacar les dedicades al seu poble, com ara La Vall d’Olocau, Marines i Gàtova, o l’obra col·lectiva La represa del moviment Freinet (1964-1974), editada per la Universitat Jaume I, de la qual va ser coordinador, junt amb el mestre i investigador freinetista Alfred Ramos.

Ferran Zurriaga va rebre l’homenatge d’Escola Valenciana el 2018 durant la celebració de la XVI Nit de l’entitat, celebrada a Sant Pau d’Albocàsser (el Maestrat).

Comparteix

Icona de pantalla completa