Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat exigirà la competència lingüística en valencià per a accedir a la funció pública

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública i la Conselleria d’Educació Cultura i Esport han acordat els termes perquè s’impulse el desplegament del decret per a la regulació de l’acreditació de la competència lingüística en valencià, com a requisit de participació en els procediments selectius en l’àmbit de l’ocupació pública.

Així, la Generalitat exigirà el nivell C1 de valencià als nous funcionaris d’alt rang (grups A1 i A2) a partir del 2025. Fins aleshores hi haurà un període transitori en el qual hauran de comptar amb un B2. Les persones aspirants al grup B funcionarial hauran de tindre un nivell B2 de valencià; les que aspiren al subgrup C1 hauran de comptar amb un nivell de capacitació de valencià B2, i les del subgrup C2, amb un nivell de valencià de B1. Finalment, les persones que aspiren a una agrupació professional funcionarial hauran de disposar del certificat A2 de valencià.

A més, homologarà la capacitació en aquesta llengua als alumnes que acaben ESO i Batxillerat, sense necessitat de fer un examen específic: els que aproven l’assignatura obtindran un B1 en ESO i un B2 en Batxillerat, i els que superen un 7 de nota en aquest últim cicle en el curs 2021-2022 tindran reconegut el C1. El decret tindrà un caràcter retroactiu per a tot l’alumnat de cursos anteriors que hagen cursat aquests estudis i les acreditacions es podran sol·licitar a través de la Junta.

El personal sanitari queda fora d’aquest acord perquè diu la consellera que té una regulació específica des de 2017.

Així ho han anunciat en roda de premsa les conselleres d’Administració i Educació, Gabriela Bravo i Raquel Tamarit, respectivament. Es tracta de dos decrets que entraran en vigor durant el primer semestre del 2023 i que no afectaran categories professionals com ara docents o sanitaris ni als funcionaris que ja tenen plaça, però sí als interins que vulguen aconseguir-la.

Bravo i Tamarit han defensat aquest desplegament normatiu per a garantir que la ciutadania puga triar la llengua amb la qual es dirigeix als funcionaris, donant compliment a l’Estatut d’Autonomia.

«Està en joc el dret dels valencians a triar la llengua que vulguen», ha subratllat la titular d’Administració, mentre la d’Educació ha assegurat que el País Valencià estarà així «a l’altura» d’altres autonomies amb llengua pròpia com ara Galícia.

Aquest decret es desplega per a les convocatòries d’oposicions de l’Administració de la Generalitat, els organismes públics autonòmics, els consorcis adscrits a la Generalitat, les entitats locals i el personal no docent de les universitats públiques del País Valencià.

Calendari d’implantació

ó Les possibles oposicions per a accedir als grups funcionarials de les categories dels grups B, C1, C2 i agrupació professional funcionarial que es convoquen una vegada publicat aquest decret en el DOGV ja preveuran el requisit lingüístic necessari en cada categoria.

Per als grups d’alts funcionaris A1 i A2, hi haurà un període transitori i el requisit de nivell C1 de capacitació en valencià es requerirà a partir de les convocatòries d’oposicions que es desprenguen de l’oferta pública d’ocupació de l’any 2025. Fins llavors, per a aspirar a places d’aquesta categoria, se’ls requerirà un nivell B2 de valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa