La llengua, la gran perjudicada dels pressupostos municipals de València

La promoció del valencià comptarà amb una suma de 64.560 euros als pressupostos del cap i casal, una quantitat molt inferior a la d’altres localitats

Dimecres passat, l’alcalde Joan Ribó va anunciar l’aprovació imminent –que s’efectuaria dijous– dels pressupostos més expansius i socials de la història de l’Ajuntament de València. Els mil milions d’euros de què disposarà el consistori l’any que ve es repartiran en diferents partides. En canvi, la del foment de la llengua serà una de les més esquifides. Un total de 64.650 euros aniran adreçats a aquesta finalitat, repartits en dues partides: una de 15.960 euros, que serà el pressupost del Gabinet de Normalització Lingüística; i altres 47.500 per a ajudes al foment del valencià en el comerç. Aquesta última convocatòria, per cert, no es va arribar a repartir completament en l’exercici passat per manca de sol·licitants.

La xifra és encara més cridanera si es compara amb el que altres ajuntaments valencians adrecen a la mateixa partida. El de València, amb quasi 800.000 habitants, dedicarà 0,08 euros per veí per al foment del valencià. Almassora, a la Plana Alta, amb 26.000 habitants, en dedicarà 2,28 tot i que compta amb un pressupost total de 61.540 euros en aquesta partida. També és cridanera la xifra de Vila-real (Plana Baixa), que amb més de 50.000 habitants dedicarà 1,56 euros per habitant al foment del valencià, amb un pressupost total de 80.000 euros amb aquesta motivació. Ciutats com Torrent (Horta Sud, 81.000 habitants) o Elx (Baix Vinalopó, 230.000 habitants) dedicaran 0,84 i 0,11 euros en promoció de la llengua per cada habitant respectivament.

Totes aquestes localitats citades compten amb alcaldes i alcaldesses del PSPV llevat de València, on l’alcaldia l’ostenta Compromís. La coalició valencianista també controla la regidoria delegada del Gabinet de Normalització Lingüística a través de Luisa Notario, qui gestiona les carteres de Gestió de Recursos, Inspecció General i Avaluació de Serveis, Organització i Gestió de Persones, Serveis Centrals Tècnics, Contractació i Junta Municipal d’Abastos.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.