Diari La Veu del País Valencià
La torre de l’Alcúdia, a Agres

La torre de l’Alcúdia, a Agres (el Comtat), està situada sobre un petit tossal rebaixat artificialment, al costat del barranc de Garlí, on naix la font del Molí Mató.

Les aigües d’aquesta font reguen una important zona del terme i, probablement, això fou el motiu de l’aparició d’un assentament musulmà en aquesta àrea que més endavant va donar lloc al bastiment d’aquest element defensiu. Potser també servia per a controlar el camí entre Alfafara i Bocairent.

Diferents investigadors opinen que aquesta torre era independent del castell d’Agres, atés que el control de la Valleta d’Agres ja s’assolia amb les dues torres situades al poble.

Presenta planta quadrangular i s’alça sobre una plataforma massissa de tàpia. Es conserven un mur sencer de 7 metres i dos parcials de 6 m. El quart mur està completament enderrocat. Malgrat la gran erosió de la part alta dels murs, es pot apreciar una zona possiblement emmerletada.

L’edificació no apareix citada en cap document escrit de l’època, però s’ha datat al segle XI, per l’aparició de nombroses troballes de ceràmica d’aquest període. A la part sud, també s’hi han trobat indicis d’un enderrocament intencionat, motivat possiblement per la construcció d’un edifici adossat al segle XVIII.

Comparteix

Icona de pantalla completa