Diari La Veu del País Valencià
La patronal alacantina celebra la resposta social contra els PGE: «la reivindicació ha vingut per a quedar-se»

L’Institut d’Estudis Econòmics de la Província d’Alacant, Ineca, ha celebrat una roda de premsa a la seu alacantina de la patronal CEV, des d’on han tornat a oferir dades dels actuals Pressupostos Generals d’Alacant (PGE) per a explicar com perjudiquen la demarcació d’Alacant i, amb això, mobilitzar la ciutadania aquest dijous 3 de novembre, quan s’ha convocat una concentració a les portes de la subdelegació del Govern espanyol contra l’últim projecte de PGE. La manifestació tindrà lloc a la plaça de la Muntanyeta a les 7 de la vesprada del dia esmentat.

Aquesta manifestació, organitzada per la Cambra de Comerç, no serà l’única, atès que el dia 18 la plataforma Per Un Finançament Just, en la qual hi ha membres de les patronals, dels sindicats i dels partits amb representació a les Corts –a excepció de Vox– ha convocat una altra protesta a Alacant per al mateix dia i sota el mateix pretext, fent evident la divisió i les desconfiances mútues. Algunes entitats, com la patronal CEV o el Partit Popular, tot i lamentar la divisió, han assegurat que assistiran a ambdues convocatòries.

Pel que fa a la manifestació més pròxima, la d’aquest dijous, la CEV, que a Alacant té com a màxim representant l’empresari Joaquín Pérez, ha assegurat que la discriminació de la demarcació visible als PGE es ve denunciant des del 2020. «El 2021 vam confirmar que el problema creixia i que la nostra queixa no tenia efecte sobre els nostres governants, i ara hem arribat a una situació de tragèdia i hem passat a l’acció», ha assegurat, emparant-se en «la unió de la societat civil». Segons Pérez, «la província d’Alacant, la cinquena d’Espanya, no existeix a Madrid», i «esperem que a la tercera arribe la vençuda». L’empresari també ha reconegut que aquest problema s’arrossega des de fa 15 anys, i per això «sabem que no el solucionarem en dos dies».

Per part d’Ineca, el seu president, Nacho Amirola, ha destacat que el projecte dels PGE «reflecteix una falta d’inversió estatal continuada i un impediment del creixement tant de la Comunitat Valenciana com d’Alacant». En canvi, tot i ser la demarcació més castigada de tot l’Estat, malgrat ser la cinquena que més hi aporta econòmicament, Amirola s’ha mostrat moderadament optimista pel fet que «les esmenes, que han sigut presentades, reflecteixen preocupació pels partits i també pel Consell, que per primera vegada s’ha mostrat sensible». Tot i així, Amirola també s’ha mostrat prudent, perquè «queda molt de camí per recórrer, i esperem que, amb sentit d’Estat i de justícia social, es resolga el greuge que patim».

Des d’aquest institut econòmic han exigit l’establiment d’un pla d’inversions en infraestructures i transports calendaritzat amb aportacions directes dels PGE, de la Generalitat i dels Fons Europeus, comptant també «amb aportació publicoprivada per a mobilitzar la inversió». Alhora, no només han denunciat les baixes quantitats pressupostades, sinó també l’escassa execució d’aquestes partides, que en la majoria dels últims anys no ha arribat ni al 50%. «És una situació insostenible i preocupant», ha dit Amirola, que també ha lamentat «les dificultats» que entitats com la que ell presideix tenen per a rebre detalladament les quantitats executades i els conceptes corresponents. Per això, reclamen lleialtat i transparència a les administracions en aquest sentit.

Alhora, tal com també explicaven des d’Ineca, la destinació de la inversió no territorialitzada dels PGE és «una incògnita», cosa que consideren que «no té sentit», i subratllen que els moments en què la demarcació d’Alacant ha rebut més diners en el repartiment estatal ha coincidit amb l’etapa en què hi havia més capacitat pressupostària, per la qual cosa Alacant mai no s’ha vist afavorida de manera excepcional en aquest sentit. Denuncien, també, que la major part de les quantitats pressupostades estan adreçades fonamentalment al manteniment de les infraestructures, però no a la creació de noves, quan hi ha pendent, per exemple, la connexió en tren amb l’aeroport d’Elx-Alacant, la millora dels tren de Rodalia que enllacen Alacant amb Múrcia, passant per Elx i per Oriola; l’anomenat «tren de la costa» que ha d’unir Dénia amb Gandia, la connexió del tram de La Encina (Alt Vinalopó) amb el Port d’Alacant, els estudis perquè el Port d’Alacant s’adapte a les connexions relacionades amb el corredor mediterrani o l’adequació del tren que ha d’enllaçar Alcoi amb València passant per Xàtiva. Segons el mateix institut, la compensació anunciada amb els pressupostos valencians per a pal·liar les xifres dels PGE no és suficient, atès que la Generalitat no és competent per a pressupostar quantitats per a millorar infraestructures que depenen de l’Estat, com ara l’aeroport o el port. Pel que fa a les esmenes i als futurs pressupostos valencians, des d’Ineca expliquen que encara no en tenen tota la informació i que ho estan analitzant, si bé es mostren moderadament optimistes amb els propòsits expressats des del cap i casal.

Per últim, els presents han celebrat que «hi ha un sentiment i una reivindicació a la província que ha vingut per a quedar-se», ha dit Joaquín Pérez, mentre que Salvador Navarro, president de la CEV, també present en l’acte, ha assegurat que la manifestació del 18 de novembre també servirà per a protestar contra els PGE i contra l’infrafinançament. I tot i que la demarcació de València ha eixit, teòricament, ben parada del projecte de PGE, segons Navarro, «si la província d’Alacant té un problema, el té tota la Comunitat».

Comparteix

Icona de pantalla completa