L’arròs amb polp

És un arròs típic de la Safor i la Marina, però també en fan a les Balears. Els polps, als Països Catalans, es preparen de maneres diverses, tot i que no és tan apreciat com per altres llocs, possiblement perquè, de gran, és un animal de carn dura que cal apallissar perquè es torne més tendra. Però aquest arròs també es pot fer amb polpets, que es posen tal qual. S’esmenta en una cançoneta eròtica mallorquina:

Jo estava dalt una sitja
i menjava arròs amb pop;
i com l’hi tenia tot
encara me deia: pitja!

També es devia fer per terres catalanes perquè l’he trobat en el sainet de Serafí Pitarra ¡Ous del dia!, on un dels personatges fa així:

Jo, que soc molt generós
ab qui’m salva de un tropell,
li he donat lo pop á n’ell
perque se’l fes ab arrós.

I, més modernament, el trobem en la poesia de Salvador Espriu ‘Cançó banal de la ciutat de Ctesifon’, de la qual transcriuré una part:

Menges de fonda o d’ambigú,
regalimoses d’oli cru,
tornen el fetge gros i dur,
com si el tinguéssiu de cautxú.
Es preferible prendre amb tu,
tant si flimé com baribú
xarop dolcíssim de tolú
i arròs amb pops, dessota el pont
d’un rierol de Ctesifon.

Arròs amb polp

Ingredients: 200 g d’arròs, 1 polp d’1 kg (o 1 kg de polp), 250 g de col, 2 tomaques madures, 1 nyora, alls, safrà, oli i sal.

Preparació: en primer lloc netejarem el polp (que haurà estat al congelador almenys un parell de dies) i el trossejarem. En acabant trinxarem la col i seguidament, pelarem i picolarem les tomaques. A continuació pelarem tres o quatre alls i, finalment, traurem el peduncle i les llavors a la nyora. En estar tot preparat posarem un raig d’oli en un calder de ferro (o una cassola de fang) i el deixarem al foc, més aviat fluix. Quan l’oli serà calent hi posarem la nyora, la remenarem amb la cullera de fusta, la tombarem perquè es faça per tots costats i, abans que es recreme, la’n traurem i la reservarem. Tot seguit hi posarem el polp i el sofregirem. El remenarem ara i adés i, en daurar-se lleugerament, hi afegirem la tomaca. Ho remenarem de tant en tant i, quan la tomaca s’haurà sofregit, hi posarem bona cosa d’aigua (un parell de litres o tres) i apujarem el foc. Ho salarem lleugerament i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc fluix. Mentrestant, farem una picada amb els alls i la nyora. Al cap de mitja hora d’ebullició, quan el polp serà mig cuit, hi afegirem la col, apujarem el foc i, en tornar a alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem a foc suau una altra vegada. En passar un quart d’hora hi afegirem aigua (si cal; en total, hi ha d’haver de quatre a cinc tasses de líquid per cada una d’arròs) i apujarem el foc. Ho tastarem de sal, ho ensafranarem i, en alçar el bull, hi posarem l’arròs i ho remenarem. En tornar a alçar el bull ho deixarem bullir a foc més aviat fortet. Vuit o deu minuts més tard hi afegirem la picada, ho remenarem i, quan tornarà a alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau. En arribar als quinze minuts d’ebullició, quan l’arròs serà cuit i caldós, ho traurem del foc i ho escudellarem perquè no continue la cocció.

Variants: hi podem afegir un grapat de fesols o verdures (penques de card, bledes, bajoques, carxofes, faves, alls tendres). Hi ha qui el fa melós, sense tant de brou. S’hi poden sofregir uns branquillons de julivert o un pimentó vermell esbocinat. Ho podem fer amb polps petits, que són més tendres. Per tal que el polp es faça tendre hi ha qui, en comptes de congelar-lo, l’apallissa. A la Marina Alta hi ha qui s’estalvia la col. A la Marina Baixa hi ha qui sofregeix l’arròs.

A Mallorca el preparen amb un sofregit de ceba i tomaca, i hi afegeixen una picada d’all, julivert i safrà. Hi ha qui hi afegeix un polsim de pebre o un got de vi negre. S’hi pot sofregir una culleradeta de pebre roig. El podem fer amb brou de peix en comptes d’aigua. Ha de quedar melós.

A Menorca el fan amb un sofregit de ceba, tomaca, pimentó verd, alls i julivert. Ha de quedar més o menys caldós. Hi podem afegir un grapat de pésols o unes carxofes trossejades.

Altres denominacions: arròs amb pop (Balears). ‘Arròs amb polp’ és una denominació que es fa servir a la Safor i la Marina.

 

Aquest article forma part de l’obra Història de la cuina catalana i occitana.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.