Diari La Veu del País Valencià
La casa museu d’Enric Valor, un deute que Castalla encara té pendent

Des de ja fa uns anys, el grup Gent de Valor i altra gent interessada en la figura del gramàtic i escriptor de Castalla (Alcoià) Enric Valor (1911-2000), està treballant perquè la llar en què va nàixer aquest referent de les lletres valencianes siga convertida en una casa-museu.

Alguns dels qui van idear aquesta possibilitat reconeixen que hi ha unes limitacions evidents en aquest projecte, atès que, a diferència de Joan Fuster, segons indiquen, Valor no acumula tants objectes materials com per a ser exposats. Però el cert és que la seua importància en el món de les lletres, les seues aportacions gramaticals, la memòria ressuscitada a través de les seues rondalles o la seua tasca periodística durant els anys republicans d’Alacant des del setmanari satíric El Tio Cuc mereixen, a parer de molts, que Enric Valor dispose d’una casa-museu perquè es pose en valor el seu llegat.

I quin millor lloc que l’immoble del carrer Major 24 de Castalla, la casa en què va nàixer, per dedicar un espai emblemàtic a aquest escriptor tan important? La resposta era tan evident que des de fa anys s’està treballant en el projecte. Oriola amb Miguel Hernández, Polop amb Gabriel Miró, Monòver amb Azorín, Saix amb el científic Alberto Sols o l’esmentat cas de Sueca amb Joan Fuster ja han culminat projectes com aquest, i Valor no podia ser menys. Així ho consideraven també el Consell, la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de la localitat, governat per Ciutadans i el PSPV, que sempre han mostrat interés i intenció amb aquest projecte.

L’Ajuntament tenia prevista una despesa de 400.000 euros en la reforma de la casa, que va ser adjudicada a un estudi d’arquitectura a través d’un concurs públic. El projecte presentat per aquesta empresa, en canvi, va ser rebutjat pels tècnics de l’Ajuntament, ja que no s’adequava al que s’havia encomanat. L’encàrrec va ser retirat i tot havia de començar des de zero, amb el problema burocràtic que comporta.

Segons persones que integren l’anomenat grup Gent de Valor, des de l’Ajuntament mai no hi ha hagut cap «impediment» per a dur a terme el projecte, «sinó tot el contrari». «Es va fer una modificació de crèdit per dotar la casa de recursos, es va licitar el concurs per a remodelar-la, es va fer un projecte que no era viable i l’empresa no va ser capaç de refer-lo», lamenten. Entre els elements que no encaixaven amb la idea inicial hi havia, indiquen, un ascensor ubicat al jardí interior, que havia de servir com a espai per a les rondalles.

L’alcalde de Castalla, Antoni Bernabeu, un dels pocs primers edils que té Ciutadans al País Valencià, explica que l’empresa adjudicatària «no va acabar el projecte en temps i hora, atès que no el va finalitzar al 2021, i a l’abril d’enguany vam optar per rescindir el contracte». En canvi, el contracte encara no ha pogut ser rescindit pels tempos legals requerits, i si aquest enfrontament acaba en litigi tot es retardarà encara més.

Una vegada es resolga, caldrà trobar un altre despatx que puga desenvolupar el projecte i, després que es presente un pla viable, les obres podran ser licitades. Com que el projecte es va aprovar amb unanimitat a l’Ajuntament en l’últim ple de la legislatura anterior, cal pensar que una nova aprovació per part del consistori no serà gens complicada. Bernabeu lamenta que «s’ha perdut molt de temps» amb el projecte fallit, que tenia «moltes inconsistències i no es podia tirar avant sense l’aprovació dels tècnics».

Twitter Josep Daniel Climent @josepclim

L’alcalde també assegura que la voluntat de l’Ajuntament és fer aquesta casa-museu dedicada a Valor, i que «només les hores invertides ho demostren». De fet, el seu Ajuntament va emetre un comunicat institucional quan des de Mutxamel, i a proposta de Vox, l’avinguda d’Enric Valor va ser rebatejada com avinguda d’Espanya gràcies als vots del partit ultradretà, del PP i de Cs. L’escrit emès des de Castalla demanava «respecte per la memòria» del gramàtic davant aquell esdeveniment polèmic.

Enmig d’aquesta situació de paràlisi forçada arribaran les eleccions municipals, però s’hauria de donar un canvi de govern molt brusc al municipi com perquè Valor no dispose de la seua casa-museu per decisió d’un nou equip de govern. A les últimes eleccions el PP va ser la força menys votada d’entre les que va obtindre representació, amb dos regidors. Els mateixos que el PSPV, que governa amb Cs, que en té sis. Compromís, que es va aliar amb Esquerra Unida, en té tres. Resta en l’aire, precisament, el futur del partit de l’alcaldia, pendent d’una refundació que Bernabeu espera que tinga «un efecte revulsiu en Cs, perquè ho necessitem en aquests temps convulsos». Ell mateix espera repetir com a cap de llista, tal com li ha proposat la formació taronja, però admet que cal trobar gent preparada per a omplir-la en les pròximes eleccions municipals. «Cal gent amb capacitat perquè als pobles no es fa política, es fa gestió», assegura.

Comparteix

Icona de pantalla completa