Diari La Veu del País Valencià
La patronal alacantina reclama 30 hectòmetres per a consum d’aigua procedents del Xúquer

La Unió Empresarial de la Província d’Alacant (Uepal) ha reclamat els 30 hectòmetres d’aigua per a consum humà pactats en el repartiment d’aigua procedent del transvasament Xúquer-Vinalopó. D’aquesta manera, segons la patronal citada, «estarà assegurat l’abastiment de les ciutats del Vinalopó i de l’Alacantí davant la situació de sequera».

Juan José Sellés, president de Uepal, considera que «allò correcte és que les necessitats d’aigua de boca estiguen assegurades des de València pel riu Xúquer, i no des de la deficitària conca del Segura, sense que això supose renunciar a cap dret d’aquestes dues conques».

Concretament, demanen l’aplicació de l’acord del transvasament Xúquer-Vinalopó, que va establir un repartiment de 50 hectòmetres d’aigua per a reg i altres 30 hectòmetres per a abastiment. «D’aquestes quantitats d’aigua de boca no se n’ha dit res, han passat a l’oblit. Mentre perilla l’aigua del Tajo-Segura que abasteix la mancomunitat del Taibilla», al Baix Segura, «s’incrementa el preu de l’aigua dessalada i es continuen sobreexplotat els aqüífers al Vinalopó», han afegit en un comunicat.

Uepal considera urgent la presa de decisions davant la situació de sequera que pateix la demarcació provincial d’Alacant, la sobreexplotació dels aqüífers, l’increment de la despesa energètica i la seua repercussió en el preu de l’aigua dessalada. «Si no prenem mesures de manera anticipada, una gran part de la població de la província i les seues empreses podrien tindre seriosos problemes», ha dit Sellés referint-se a les comarques de l’Alt i del Mitjà Vinalopó, que segons la patronal són les que més pateixen. «L’alternativa a aquesta situació passa per recuperar la connexió de la província amb Cortes de Pallars», municipi de la Vall de Cofrents, «per a assegurar l’aigua de boca, mentre que per a l’ús agrícola cal destinar aigua procedent de Cullera des de l’Assut de la Marquesa», a la Ribera Baixa. «Amb aquesta opció podríem generar un preu amb les aportacions dels municipis i dels regants que rebaixara el preu dels agricultors i garantirà el servei d’aigua als municipis», ha dit Sellés.

Alhora, la patronal alacantina considera necessari buscar alternatives al transvasament Tajo-Segura per al consum urbà, i entenen que les comarques del Baix Segura i de l’Alacantí es poden abastir d’aigua dessalada, tot i el risc que el preu es veja multiplicat per l’increment de costos energètics. «Si arriben a ser inassumibles per a la ciutadania, hauríem de rebaixar-ne el cost amb altres fonts, i en aquest cas sempre s’ha parlat de la possibilitat de connectar el Xúquer amb el transvasament Tajo-Segura per a derivar-lo cap a les comarques alacantines del litoral», ha proposat Sellés.

Comparteix

Icona de pantalla completa