El ministre espanyol de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha anunciat aquest dimecres des del CEIP Benimàmet de València l’aprovació d’un nou Reial decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles on es fixarà que almenys el 45% de les racions de fruites i hortalisses que se servisquen en els col·legis i instituts hauran de ser de temporada, així com un mínim del 5% de la despesa mensual que cada menjador escolar es destine a la compra de productes de producció ecològica.
L’elecció de l’escenari per a fer l’anunci no ha estat casual. El CEIP Benimàmet és un dels 48 centres educatius valencians participants al programa Horta Cuina, un projecte que busca sumar una alimentació saludable per als alumnes, amb una defensa de l’horta de València, assortint-se de producte de proximitat i a més sostenible per al planeta, ja que promou unes fruites i verdures locals, de temporada i ecològiques.
De fet, el projecte Horta Cuina ha rebut aquesta setmana el premi «Activistes pel Futur 2024» que atorga el mateix ministeri en la categoria de «Transició ecològica justa». Sarai Fariñas, del Centre d’Estudis Rurals y d’Agricultura Internacional (CERAI), impulsora del projecte, ha reclamat la necessitat d’un compromís per part de les administracions per a consolidar un model que ja està demostrant la seua eficàcia. «Horta Cuina és una experiència transformadora. No sols ha aconseguit proveir a 48 centres escolars amb productes frescos i ecològics, sinó que també ha teixit una xarxa de confiança entre agricultors, cuines escolars i comunitats educatives». Una xarxa que, per exemple, va ser clau per abastir d’aliments frescos i de qualitat les zones devastades per la DANA durant els pitjors moments de l’emergència.
Suport al xicotet agricultor
Per la seua banda, Bustinduy ha explicat que el Reial decret no sols garantirà que hi haja una alimentació més saludable en els centres escolars, sinó «també que els nostres agricultors, ramaders i pescadors tinguen salaris més justos i un futur més estable, i que es reduïsca la contaminació i el desaprofitament».
L’últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària, ha revelat que el 40% de centres incompleix el percentatge mínim recomanat per a fruites i hortalisses de temporada i de proximitat, així com que el 44% no compleix amb la recomanació mínima de productes ecològics, al que se suma que l’incompliment d’aquests criteris ha pujat des de 2022.
El titular de Consum ha assenyalat que programes com Horta Cuina demostren l’important que és apostar per la producció agrària local i per la incorporació de productes ecològics, frescos i de temporada en menjadors escolars.
Horta Cuina pretén arribar als 70 centres
Al llarg dels seus quatre anys d’experiència, el programa Horta Cuina s’ha enfocat en tres objectius. El primer és «fer cooperativa», mitjançant una xarxa de 26 productors locals (17 ecològics i 9 locals convencionals) amb una superfície total de més de 200 hectàrees, que actualment treballen de forma integrada i professionalitzada per a proveir a la xarxa de cuines escolars.
El segon objectiu és oferir una transició a les empreses, amb assessorament especialitzat en matèria de menús de temporada i proximitat. En col·laboració amb l’associació especialitzada Menjadors Ecològics s’ha format a set empreses de restauració col·lectiva i els seus equips de cuina.
Finalment, s’ha posat en marxa un programa de sensibilització i reflexió crítica amb les comunitats educatives per a conscienciar entorn de la importància del consum de temporada i proximitat, així com en la importància dels menjadors escolars. Actualment, Horta-Cuina compta amb una xarxa de 48 centres escolars, amb una previsió d’aconseguir els 70 per al pròxim curs escolar.