El projecte Esmorzars Valencians (Drassana), que va veure la llum fa just un any, celebra la festa d’aniversari aquest dijous 30 a les 19 h en una tenda de roba (Santo Spirito Vintage, València). La innovació és un factor intrínsec. Vicent Marco, autor del llibre, no pot evitar expressar la seua satisfacció per aquest últim any: «Està malament que jo ho diga, però el llibre és un homenatge als hostalers que tenen bar o restaurant, i ells diuen que és el millor llibre sobre esmorzars que s’ha fet». Amb més de 3.000 llibres venuts, aquesta obra gastronòmica s’ha convertit en un fenomen literari que va més enllà dels límits de la novel·la convencional.
L’autor va revelar el seu entusiasme per la diversitat gastronòmica que es presenta al llibre. Destaca la millora dels «cremaets» i les ganes que té de visitar «el nou establiment dels amos del bar del poliesportiu de Simat, que s’anomenarà Casa Marina». A més, ens regala una línia per al futur: «Amb les pròximes edicions anirem actualitzant més llocs. És de veres que tots els que estan són bons, però no tots els bons estan».
No obstant això, no tot són roses en la gastronomia valenciana, segons Marco. La preocupació per la tendència d’alguns llocs per oferir «brunch» connecta amb l’augment de la turistificació de les nostres ciutats, principalment a la de València. «És preocupant el nombre de llocs que s’han apuntat al tema de cobrar més car per un producte més barat», diu.
L’autor destaca la necessitat d’incloure en els menús diaris plats com «l’arròs al forn» o el «pastisset de moniato», que sovint es queden fora de les opcions convencionals. «Trobe a faltar un lloc en què puga menjar-me un putxero un diumenge. Ens cal valentia per apostar per coses diferents de pizzeries i hamburgueseries», projecta mentre parla.
Amb el llibre establert com un èxit, Vicent Marco tanca la porta oberta a futurs projectes sobre l’esmorzar, malgrat admetre que altres compromisos limiten el seu temps. Amb paraules directes, apunta el desig de deixar la seua empremta en la cultura gastronòmica valenciana i gaudir-ne: «Tinc altres projectes en ment que no em deixen anar a esmorzar tant com voldria».
Un llibre en valencià
Marco, en declaracions a Diari La Veu, destaca el suport rebut, tant positiu com negatiu, amb una sinceritat inusual: «He rebut molta estima. I dels que no també». A pesar dels amos de bars disgustats per no aparéixer a les pàgines, el llibre ha aconseguit un èxit notori i s’ha posicionat com un dels més venuts de l’editorial, fins i tot superant altres gèneres com les novel·les.
Les xifres dels rànquings de vendes són, en paraules de l’autor, «un tema molt subjectiu i que no respon a la realitat». Segons ell, en l’àmbit del País Valencià costa trobar lectors en la llengua pròpia.
En altres projectes Marco va arribar a vendre més de 10.000 exemplars. Així i tot, l’escriptor de Benifaió destaca la necessitat de més lectors que no tinguen por a llegir en valencià, ja que la majoria de les obres venudes al nostre territori són en castellà.
«Necessitem lectors. Llibres en valencià se’n venen prop d’un 5%. El 95% són en castellà. El valencià és considerat per a l’àmbit popular. Per a l’àmbit culte cal treure’s la diglòssia que patim. Necessitem gent sense prejudicis», respon l’escriptor quant al panorama editorial al territori valencià.
Les dades a les quals fa referència el lletraferit es corresponen amb els últims estudis. La Fundació Full va presentar un estudi en el qual assenyalava que la mitjana dels lectors habituals en valencià al nostre territori és el 3%, tot i que havien augmentat els lectors ocasionals.
Amb Esmorzars Valencians, Marco no només celebra la riquesa culinària del País Valencià amb més de 350 llocs per fer eixe ritual tan nostre, sinó també destaca la importància d’obrir les portes de la literatura en valencià a tots els lectors sense prejudicis.