La xarxa de Parcs Naturals del País Valencià ofereix un taller d’etnobotànica en què els participants podran cuinar bescuit i xocolate de garrofera que després berenaran. L’activitat tindrà lloc al col·legi Gloria Fuertes de Sant Miquel de les Salines (el Baix Segura) el dia 11 de novembre a les 18 hores.
L’organització assenyala que «la nostra singular garrofera ha tingut temps millors, malgrat que ha estat present en la vida d’antics agricultors, ramaders i mestresses de casa». I això «perquè les seues baines proporcionen un important recurs que en època d’escassetat va servir per a millorar la malparada economia de postguerra: alimentaven el bestiar, ajudaven l’agricultor a millorar el rendiment de les seues terres, alimentaven els ruscos dels apicultors i es cuinaven aliments d’alt poder energètic amb la farina obtinguda». Tanmateix, «hui dia hem oblidat l’ajuda que ens va oferir aquest increïble arbre i volem, en aquesta activitat, retre-li homenatge i destacar la seua enorme importància ambiental, paisatgística i culinària».
Per a això, es farà una explicació de les adaptacions d’aquest arbre al clima mediterrani, els beneficis ecosistèmics que produeix a la fauna i com millora el sòl on està plantat. Posteriorment, es durà a terme el taller per a aprendre a cuinar xocolate i bescuits elaborats amb les garrofes, «que sorprendran per la seua força i el seu sabor».
Per a participar-hi només cal inscriure’s prèviament, ja que el nombre de places és limitat i s’atendran les sol·licituds per ordre d’entrada. És important d’indicar en el formulari si es té algun tipus d’al·lèrgia a la fruita seca, farines o altres aliments.