Diari La Veu del País Valencià
«Mazón mostra una actitud de menyspreu a les polítiques de coordinació que s’estan posant en marxa des de la Generalitat»

El 25 d’abril, la socialista Carolina Gracia va esdevenir alcaldessa d’Oriola gràcies a una moció de censura activada i executada pel PSPV, que va comptar amb el suport de Ciutadans i de Canviem, la marca local que és referència d’Unides Podem a la capital del Baix Segura. Parlem amb Gracia sobre la situació de la ciutat i sobre les possibilitats que té de revalidar o no l’alcaldia.

-Exceptuant el parèntesi de Monserrate Guillén (2011-2015), Oriola no tenia un alcalde d’esquerres des d’inicis dels huitanta. A què creu que es deu aquest predomini de la dreta a la ciutat?

-El Partit Socialista va perdre l’alcaldia arran d’una moció de censura, i a partir d’aquell moment imagine que els distints governs del PP han fet una política que la gent ha valorat positivament fins al 2011, que va ser quan es va aconseguir trencar la seua majoria.

-Tenint en compte que el PP també ha governat entre 2015 i 2022, què ha fet malament, segons vostè, l’esquerra durant aquests anys per no haver aconseguit canviar la dinàmica fins fa ben poc?

-No crec que siga un problema del que hagen pogut fer bé o malament les formacions d’esquerres, sinó que arran d’aquesta moció de censura el PP va desplegar la seua manera de fer política. Hem assistit a creixements desmesurats, a una manca evident de planificació i d’estratègia a nivell d’economia, d’empresa i de turisme, s’ha descuidat molt el patrimoni històric… Crec que es van centrar en qüestions que després vam veure que estaven lligades íntimament a la corrupció, tal com s’ha vist amb el cas Brugal, cosa que no afavoreix el creixement de la ciutat. I el fet que el PP s’haja centrat en aquestes qüestions i no en altres ha donat lloc perquè la gent, anys més tard, haja pensat que potser no és aquest el model de ciutat que convé. I per això el nombre de vots de les formacions de dretes, a Oriola, cada vegada és menor.

-Ara vostè és l’alcaldessa de la ciutat després d’una moció de censura que va servir per apartar Emilio Bascuñana a l’abril. Quin balanç fa d’aquests primers cinc mesos?

-El balanç que faig és positiu. Teníem l’oportunitat de demostrar a la ciutadania que podem fer polítiques diferents i que Oriola té l’oportunitat, encara que siga a través d’un govern de coalició, de fer altres coses. Les coalicions, al final, no depenen tant dels partits en si mateixos com de les persones que les integren, i crec que tant els socialistes com Ciutadans estem donant una imatge de seriositat en la gestió del dia a dia, i evitant qualsevol mena d’altercat o bronca, tal com estàvem acostumats amb l’anterior alcalde. La meua valoració és positiva. S’estan desbloquejant coses en poc temps i crec que això és el que importa.

-Creu que està en condicions de continuar a l’alcaldia després d’haver-hi restat només un any al càrrec?

-Jo crec que sí. Una decisió com la que va prendre el Partit Socialista de presentar-se a la moció de censura respon, precisament, a poder demostrar a la ciutadania que oferim garanties, que som un partit solvent i amb capacitat per a liderar el govern de la ciutat.

-Com són les seues relacions amb Ciutadans, el partit amb què governa, després que ells hagen governat amb el PP els anteriors anys?

-La relació és bastant bona. Vam assentar els principis de la coalició, que consisteixen bàsicament a ser respectuosos amb les parts. Funcionem perfectament. Al final, tal com acostume a dir, els qui havien de demostrar que el problema no eren ells eren els de Ciutadans, i no els socialistes. I crec que ho estan demostrant diàriament amb la seua gestió. Hem pogut desbloquejar, cada dia, diverses qüestions sense necessitat d’enfrontaments ni res paregut. La relació, fins ara, va bastant bé.

-Van dir que aprovarien pressupostos enguany. Quan ho pensen fer? Pensen que serà possible?

-Estem esperant que l’empresa a la qual vam encomanar la tasca de confeccionar-nos-els entregue el primer esborrany i, amb això, poder planificar i elevar-los a la Junta de Govern com abans millor. Són uns comptes que venen a ajustar i a dotar de pressupost coses tan bàsiques com ara la llum, que ara patirà un increment importantíssim. Estem en aquesta fase, esperant el document amb les correccions que siguen necessàries per poder elevar-lo a la Junta de Govern.

-Però confia que es podran aprovar amb el suport de Cs i de Canviem?

-Jo confie que sí.

-Com està gestionant la situació de Cala Mosca? N’hi ha hagut moltes protestes, i també molta desconfiança.

-Vam anunciar fa un mes la invitació a les distintes administracions i també a l’empresa interessada a una taula que no és de negociació, sinó un espai de treball per a veure la voluntat que té la constructora per a intentar, dins dels mecanismes que té la llei urbanística, preservar els últims quilòmetres de costa verge que queden al nostre municipi.

-Canviant de tema, i tornant a Cs, es parlava molt de la influència de l’empresari José Alcántara en aquest grup local. Ho està notant?

-Seré clara, com sempre: governe amb cinc companys i companyes de Cs i eixe senyor ni està en la presa de decisions de l’Ajuntament ni tampoc no està vinculat a la política des de fa molt de temps. Ja al 2011 vam governar amb gent que estava vinculada a ell fins que va arribar un moment en què tot es va fer insostenible i es van haver de prendre decisions dràstiques i jo mateixa en vaig formar part. I si haguera de tornar-ho a fer ho faria, però no entraré en aquest tipus de valoracions, perquè no es dona aquest cas ara mateix.

-Pel que fa al seu partit, Antonio Zapata volia optar a ser alcaldable d’Oriola amb el PSPV. Pensa que ho pot aconseguir?

-Evidentment que no. El termini ja es va esgotar, no va presentar signatures ni candidatura, i per tant no serà possible.

-Vostè és pròxima a Ximo Puig, Zapata a Alejandro Soler, secretari provincial del PSPV. Pensa que Soler podria forçar unes primàries i mirar de tindre una persona pròxima a ell com a candidat en alguna gran ciutat de la demarcació?

-És que ja li dic que aquest tema ja està tancat per calendari i per tot. L’alcaldable a Oriola seré jo.

-Integraria, a la seua llista electoral, Antonio Zapata o gent propera a ell?

-No estem en el moment de valorar això, però jo no soc sospitosa de no integrar, perquè Antonio Zapata va ser el meu número dos l’any 2015, així que no hi ha cap tipus de problema en aquest sentit.

-Què es pot posar en valor de vostè mateixa i del PSPV perquè continue a l’alcaldia d’ací a un any?

-Com comentava, dia a dia demostrem que Oriola pot eixir de la paràlisi que patia a nivell social i econòmic. Ens estem introduint en l’engranatge per a poder rebre finançament d’altres administracions, ja siga d’Europa o d’Espanya, per a poder posar en marxa projectes que ens permeten recuperar la capitalitat a la nostra pròpia comarca. Amb la paràlisi que portem, qualsevol poble del Baix Segura amb menys habitants que el nostre està desenvolupant més activitat i s’està movent més que nosaltres.

-Pensa que la ciutadania d’Oriola valora el treball de la Generalitat posterior a la DANA del 2019?

-Per descomptat. Crec que el compromís que està tenint la Generalitat Valenciana amb Oriola cal constatar-lo des de més enllà de la DANA, perquè des del 2015 s’han anat complint projectes com ara el de la devolució de l’edifici dels antics jutjats, que representava un gran deute històric. El suport del president és evident des del 2015. I per descomptat, també s’ha reflectit amb tot el que té a veure amb la DANA: 20.300.000 euros en obres i inversions en assarbs, sistemes de reg, etc. Això és important, i no se’ns pot oblidar que va ser aquesta administració la que va posar en marxa les ajudes més directes que la gent va demanar mentre veia com perdia electrodomèstics, mobles, etc. Tampoc no podem oblidar el pla Vega Renhace, que encara que siga una estratègia compartida a nivell comarcal, també possibilita que Oriola i la resta dels municipis de la comarca puguen créixer.

-En canvi, l’actitud del Ministeri no agrada massa. Les obres que depenen de la Confederació Hidrogràfica del Segura resten a l’espera de ser licitades. Això li podria afectar a nivell electoral?

-Crec que van amb molt de retard. Ho he dit moltes vegades i ho torne a dir. Precisament, aquest estiu s’estan licitant les obres que més afecten a Oriola. Es podria haver fet abans, però allò important és que per fi es duguen a terme i s’executen per si, en cas que tornem a tindre una situació com la del 2019, almenys tinguem més seguretat.

-Vostè també és diputada provincial. Com valora la tasca de Carlos Mazón al capdavant de la Diputació?

-Ara que soc alcaldessa, encara amb més raó he de recriminar al senyor Mazón que no forme part del fons de cooperació municipal, que permetria que ajuntaments com el d’Oriola reberen el doble de diners a l’any. Al final, Mazón mostra una actitud de menyspreu a les polítiques de coordinació que s’estan posant en marxa des de la Generalitat Valenciana que ens limita als ajuntaments a l’hora de poder créixer. Mazón és de la política de fer molt de soroll i poques inversions. I jo, per generació potser, tinc una altra manera de veure la política. Crec que el senyor Mazón hauria de corregir eixa actitud que té de negar tot el que ve de València i escoltar una mica més els municipis per a conèixer les seues necessitats del dia a dia.

-Li fa por que la pèssima situació interna del PP dins d’Oriola es traduïsca en més vots per a Vox a nivell local?

-No. No crec que l’augment d’un partit en vots depenga de la situació interna d’un altre. Lamentaria molt que a Oriola es donara un resultat en què una formació d’ultradreta, que en tots els plens ens recorda que no està a favor de polítiques que beneficien milers de persones i de famílies oriolanes, tinguera incidència en l’Ajuntament. Ho lamentaria molt.

-Pensa que l’antiga batalla de l’aigua, un recurs habitual en la propaganda electoral de la dreta, pot influenciar en les pròximes eleccions locals i valencianes?

-La veritat és que no. Crec que aquest tema ja el té amortitzat el PP en termes polítics. I alhora, qui està fent una oposició seriosa a aquesta retallada és Ximo Puig, tal com diu cada vegada que es refereix al tema: el transvasament és innegociable i irrenunciable. Però crec que la gent, encara que li pese al PP, té clar que el canvi climàtic existeix, que necessitem ampliar inversions i també afavorir un altre tipus d’instal·lacions que ens permeten no dependre únicament del transvasament.

-D’Oriola ha transcendit l’oposició a les propostes lingüístiques elaborades pel Consell i la reacció visceral d’alguns sectors contra el valencià. Què en pensa?

-Què he de pensar? Al final, els arguments es demostren en dades, i l’exempció d’alumnes al Baix Segura és molt baixa. Per tant, determinades proclames cauen pel seu propi pes, i a cap família li interessa que el seu fill en horari lectiu dedique el seu temps a no aprendre una assignatura determinada, en aquest cas la de valencià. Aquesta disputa interessada que el PP intenta crear no és tal, i m’agradaria que en el projecte de plurilingüisme es valorara més el fet que en zones com la del Baix Segura s’estudie el valencià.

-Per últim, pel que fa a les pròximes eleccions valencianes, hi ha com una sensació de neguit entre els socis del Botànic. Pensa que mantindre el govern valencià serà més difícil al 2023 a com ho era el 2019?

-Crec que no. Estic convençuda que el temps polític ha sigut molt difícil en termes de gestió: hem viscut una pandèmia que mai abans no s’havia vist. Ara estem amb altres tipus de conflictes, però crec que la gent és conscient de l’esforç que s’està fent des del Botànic per a ajudar famílies i per a gestionar moments com aquest que, ho dic clarament, crec que si s’haguera gestionat amb la dreta governant a la Comunitat Valenciana, l’atur no estaria com està ara, les famílies no tindrien la seguretat que tenen, i crec que això la gent ho valora. Sense cap mena de dubte.

-Per últim, a nivell estatal les enquestes no són favorables al PSOE des que va arribar Feijóo. Pensa que la figura de Pedro Sánchez pot comprometre la continuïtat de Ximo Puig com a president?

-En absolut. El Govern sempre té un component de desgast que s’associa a la marca, perquè el fet de governar sempre implica prendre decisions que poden no agradar. Però en cap cas crec que Pedro Sánchez reste la imatge de Ximo Puig ni a la inversa. En cap cas.

Comparteix

Icona de pantalla completa