Diari La Veu del País Valencià
Segur que Vox tancarà À Punt si governa?

Si fem cas de la majoria d’enquestes, cal pensar que el 28 de maig PP i Vox sumaran majoria absoluta a les Corts Valencianes. Dels vots de la ciutadania i de la mobilització que siguen capaces de fer les forces polítiques del Botànic depén. I si fem cas de la lògica seguida, la dreta pretesament –només pretesament– moderada del PP pactarà amb la ultradreta perquè Carlos Mazón siga president i Carlos Flores Juberías, condemnat per violència masclista, siga el vicepresident de la Generalitat Valenciana.

Si aquesta possibilitat es compleix, Vox ja ha avisat que amb ells governant À Punt deixarà d’existir. La declaració més recent en aquest sentit s’ha produït en el marc de la polèmica inventada per la mateixa ultradreta a propòsit del 25 d’Abril, arran d’una piulada emesa des del compte d’À Punt Notícies en què promociona una entrevista a l’historiador Vicent Baydal.

La piulada fa referència al País Valencià i també a la derrota d’Almansa i a les seues conseqüències. Concretament, diu que «el rei Borbó Felip V va derogar els nostres furs i va posar tots els mitjans per aniquilar la nostra identitat com a poble».

Aquest comentari, que és descriptiu i no valoratiu, ha servit a Vox per a amenaçar i insultar la televisió pública valenciana. A la ultradreta li té igual que País Valencià siga una denominació acceptada en l’estatut que Carlos Mazón tant diu defensar. Per a Vox, explicar que, efectivament, a partir del 1707 l’antic Regne de València va quedar «reduït a les lleis de Castella», tal com va expressar el primer Borbó, és adoctrinament.

Vox i el PP saben que l’antic Regne va quedar anul·lat a partir d’aquella derrota amb la derogació foral que va impulsar la nova dinastia dominant i amb l’eliminació de qualsevol tret de valencianitat. La castellanització institucional es va prolongar fins hui, i elements centrals com ara el Dret Civil encara no s’han pogut recuperar en virtut dels Decrets de Nova Planta. Tot això ho saben, però miren de dissimular-ho perquè el projecte de Felip V té en aquests dos partits els hereus més fidels, partidaris acèrrims de la monarquia borbònica continuada actualment pel rei parlamentari Felipe VI.

En tot cas, a Vox i al PP no els molesta À Punt com a tal, sinó el relat d’aquesta televisió. Tenint en compte que el partit ultradretà es va crear, en bona part, arran una escissió del PP, cal pensar que els arguments de Vox per a atacar À Punt són falsos. Alerta: Vox no tancarà À Punt, sinó que la castellanitzarà i l’adaptarà als seus postulats feixistes i antivalencians, perquè no desaprofitarà l’oportunitat d’utilitzar una eina tan potent com la d’una televisió pública. En el moment en què això passe, la fal·làcia dels diners públics malbarats que fins ara han fet servir desapareixerà del seu argumentari, i faran servir la televisió pública dels valencians de la mateixa manera que el PP va utilitzar Canal 9 fins a deixar-la morir entre misèries econòmiques, ideològiques i periodístiques.

Aquesta és l’amenaça real de Vox i del PP, i no un hipotètic tancament que, si governen, no realitzaran. Mentrestant, el govern actual del Botànic, que va recuperar una televisió pública per als valencians, ha perdut l’oportunitat d’establir la reciprocitat entre els mitjans públics en català amb què es van comprometre durant la campanya electoral del 2015. La disposició d’aquests canals per part dels valencians serviria com a compensació a una hipotètica arribada de Vox a la Generalitat i al desmantellament moral de la televisió pública. Si aquest desenllaç arriba, encara lamentarem no haver facilitat l’arribada de les emissions d’altres canals de televisió en la nostra llengua. No és només una conveniència, sinó també un dret dels valencianoparlants, que pràcticament no disposen de canals que s’expressen en valencià. Aquesta situació és fruit, també, de les conseqüències del 25 d’abril del 1707, encara que a Vox no li agrade que es diga.

Comparteix

Icona de pantalla completa