Sueca (la Ribera Baixa) ha tornat a convertir-se aquest diumenge en la capital mundial de la paella. El Restaurant Sabor Amar Paellas, d’Equador, ha guanyat el 64é Concurs Internacional de Paella Valenciana, després d’imposar-se a 40 participants arribats de 14 països. El xef Tomás Angulo Salas i la seua ajudant, Karina Iturralde, han rebut el guardó que acredita la seua paella com la millor del món, acompanyat d’un premi de 2.500 euros, un pergamí commemoratiu i, per primera vegada, un medalló de plata dissenyat exclusivament per al certamen.
El jurat, integrat per representants del món gastronòmic i institucional, ha valorat la destresa dels concursants i la fidelitat a la recepta oficial de la paella valenciana. La competició ha tingut lloc al passeig de l’Estació, on centenars de persones han seguit de prop l’elaboració dels plats en unes condicions idèntiques per a tots.

A més, enguany, el restaurant Lenin Ruelas Cocina, de Mèxic, ha obtingut el segon premi, i Casa Macario, de Tavernes de la Valldigna (la Safor), el tercer. El guardó a la millor paella d’un restaurant estatal ha sigut per a Los Reyes, de Màlaga; el premi al millor restaurant valencià, per a La Llarga, de València, i el millor restaurant local ha sigut Jardins Blau Mar, de Sueca. Finalment, la millor paella d’un establiment internacional, a més de la guanyadora, ha anat a Paellas Socarrat, de Xile.
L’alcalde de Sueca, Julián Sáez, ha destacat que “Sueca torna a ser hui la capital mundial de la paella valenciana. Aquest concurs no és només una competició culinària; és una festa de germanor, de cultura, de tradició i de sabor”. Per part seua, la regidora Teresa Ribes ha subratllat el paper de Sueca com a “bressol del tresor més valuós de la nostra gastronomia: la paella valenciana” i ha recordat el lema d’aquesta edició, Del camp al món, en homenatge al futbolista suecà Antonio Puchades en el centenari del seu naixement.

Com a mostra de solidaritat, el tradicional guardó de Paeller d’Honor s’ha dedicat enguany a les persones afectades per la dana, amb especial menció al sector de l’hostaleria, reconeixent el seu esforç per mantindre viva la tradició malgrat les adversitats.