L’horta de València es va convertir dissabte passat en escenari d’un esdeveniment tan original com carregat de significat: la Facultat de Relacions Interpersonals, Protocol i Actes Gastrosocials (RIPAG) va investir com a Doctors “Esmorzaris Causa” 2025 la fiscal Susana Gisbert i l’agricultor i músic Nando Durà. L’acte, celebrat en l’alqueria Casa Sensio i Conxin, va estar marcat pels objectius que aquesta distinció vol posar en relleu: “Valorar l’esmorzar tradicional valencià com a expressió cultural, acte de cohesió social i pràctica sostenible basada en el producte de proximitat, la temporalitat i la trobada intergeneracional”.
Amb aquest reconeixement, impulsat per la Comissió de Doctorat de la RIPAG, es vol destacar l’esmorzar valencià com una pràctica cultural de gran valor: “Pedes in terra, manus in radicibus, caput in caelo” —“Els peus a terra, les mans a les arrels, el cap al cel”—, és el lema que guia aquesta distinció.

Susana Gisbert i Nando Durà
Susana Gisbert va ser reconeguda per “el seu compromís amb la justícia social, el seu ferm defensa dels drets fonamentals i el seu activisme en favor de l’esmorzar com a espai d’igualtat i comunitat”.
Per la seua banda, Nando Durà va rebre el títol per la seua “ferma defensa dels productes autòctons, de la sobirania alimentària i de la importància de mantindre viva la dignitat de qui treballa el camp”. Les laudationes van anar a càrrec de la Dra. Ana Torres i del Dr. Salvador Soler, padrins respectius dels nous doctors.

Solemnitat infornmal
La cerimònia va seguir el protocol solemne dels actes acadèmics clàssics, adaptat a l’esperit del Doctorat “Esmorzaris Causa”: “un esdeveniment formalment informal que combina litúrgia universitària i homenatge gastronòmic”: birrets, guants blancs, el Llibre de la Saviesa (La Cultura de l’esmorzar, de Paco Alonso) i la panòplia representativa d’aquest doctorat a fi de “remarcar el valor d’aquesta tradició viva com a espai de transmissió cultural, resistència i fraternitat”. Després dels discursos d’incorporació i les paraules del degà, Pepiu de Castellar, l’acte va concloure amb l’himne universitari “Gaudeamus Igitur” i, com no podia ser d’altra manera, amb un esmorzar compartit.
La Comissió de Doctorat de la RIPAG assenyala que “Esmorzaris Causa” es consolida així com “una proposta singular dins del panorama universitari, combinant excel·lència acadèmica, activisme social i defensa del patrimoni cultural immaterial valencià”. Una forma d’honorar la cultura del plat i del camp que, lluny de ser anecdòtica, apunta cap al futur.
Continua així “la tasca de reconeixement dels qui, des de diferents àmbits, contribueixen amb el seu exemple a mantindre viva la cultura del quotidià, des de la taula compartida fins al camp cultivat”, subratlla.