Diari La Veu del País Valencià
Sueca presenta la 54 edició del seu Concurs Internacional de Paella Valenciana
RedactaVeu / Sueca

El Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca se celebrarà el diumenge, 14 de setembre, i comptarà amb trenta participants, entre ells, una gran representació internacional. Per la seua banda, la celebració de l’eliminatòria prèvia a Xangai s’emmarcarà dins de la denominada Spain Week, que tindrà lloc del 29 de maig al 2 de juny, amb l’objectiu de promocionar la cuina Espanyola i, especialment, el nostre plat més internacional.

Enguany el Concurs compleix 25 anys des de la seua internacionalització. Per aquesta raó, en l’acte es va presentar la imatge d’aquests certàmens previs que tindran lloc, en els pròxims mesos, a Xangai (Xina), Sidney (Austràlia), Miami (Estats Units) i Tòquio (Japó).

Els cartells són obra de l’empresa Socarrat Studio, la mateixa que s’encarrega de la imatge gràfica del Concurs Internacional de Sueca des de fa ja tres anys.

Imatge del cartell de Tòquio
Miguel Sanfeliu, de Socarrat Studio, va indicar que 2014 és un any de creixement i expansió internacional del Concurs que, per primera vegada en la història, desenvoluparà les seues semifinals, per a seleccionar els millors cuiners de paella, en certàmens que se celebraran per tot el món. “Per això, hem volgut traslladar aquest concepte a la imatge del Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca i als seus esdeveniments previs en altres països”, ha afirmat Sanfeliu.

Pel que fa al procés creatiu d’aquests dissenys, Sanfeliu va explicar que “hem transformat en paella les icones representatives de cada un dels països en què se celebra el concurs previ”. Així, cada un dels cartells té un color de fons dominant: groc, rogenc, blaus i verdosos, inspirat en els elements clau en la recepta de la paella: arròs, tomaca/carn, aigua i verdura. L’estètica tipogràfica en tots els casos respon a la identitat base del concurs ‘pare’, el de Sueca.

Imatge del cartell de Sueca

La presentació d’aquesta 54 edició va congregar a un gran nombre de representants del món de la gastronomia. Intervingueren els representants de l’empresa Organitzadora de Concursos Gastronòmics Internacionals SL, encarregada d’organitzar les eliminatòries prèvies en l’estranger. A més de Socarrat Studio i Jesús Melero, coordinador del Concurs de Sueca, formen part d’aquesta empresa Ulises Menezo, hostaler, propietari de varis restaurants japonesos i assessor d’esdeveniments en el país nipó; i Gabriel Garcia, representant de l’empresa Dvino, amb seu a Alacant, dedicada a l’exportació de productes agroalimentaris espanyols.

La regidora responsable del Concurs Internacional de Sueca, Teresa Ribes, i l’alcalde de Sueca, Salvador Campillo. També estigueren en l’acte.

Ribes va ressaltar en la seua intervenció la importància de celebrar eliminatòries prèvies del Concurs de Sueca en altres països. “És molt important ja que no sols exportarem el nostre plat estrella, sinó que, a més, donarem a conèixer al món sencer la nostra cultura; els nostres productes, amb els quals s’ha de cuinar la millor paella; el nostre clima mediterrani; i el nostre tarannà de gent acollidora. En definitiva, servirà per promocionar la nostra terra en tots els racons del planeta”.

Per a Ribes “és un orgull saber que serem ambaixadors de la paella valenciana en qualsevol lloc i situació”.

Per la seua banda, Melero, va indicar que els restaurants guanyadors en les diferents eliminatòries prèvies en altres països, tindran com a premi anar a concursar a Sueca. “La paella és un plat que es ven sol i, per això, hem trobat absoluta col•laboració quan hem proposat realitzar aquests certàmens fora de les nostres fronteres”.

“L’objectiu principal de l’empresa que hem creat a l’efecte, és portar a tots els llocs el Concurs de Sueca, únic en el món, representatiu realment de l’autentica paella valenciana. Per això, creiem que és l’idoni per a traure’l a l’estranger i representar així, de la millor manera possible, com és i què significa aquest plat”, va afirmar Menezo.

“L’esforç que s’ha realitzat ha sigut enorme i en molt poc espai de temps. S’ha anat confirmant l’interés dels organitzadors en els diferents països i hem hagut d’anar creant tot des de zero. És molt complicat de coordinar i organitzar administrativament en un temps rècord. Crec que serà un èxit”, va vaticinar Garcia.

“Estem passant uns temps molt difícils però el Concurs continua ací. I no sols no baixa el llistó, sinó que va pujant-lo cada any més. És un dels nostres esdeveniments estrella, per no dir el més visible de cara a l’estranger. I és realment importantíssim que, tant la Federació d’Hostaleria de València com el Club de Caps de Cuina del País Valencià, hagen ratificat que la recepta del nostre concurs és l’autèntica de la paella valenciana”, en paraules de l’alcalde de Sueca.

Adhesió a la recepta oficial

Prèviament a la presentació de la 54 edició, es va procedir a la firma d’adhesió i ratificació de la recepta oficial del Concurs de Sueca per part de Federació Empresarial d’Hostaleria de València, representada pel seu vicepresident, José Palacios, i del Club de Caps de Cuina del País Valencià, representat pel seu president, Rafael Blasco.

“Davant les falses polèmiques suscitades en els últims temps sobre els ingredients bàsics per confeccionar-la i, inclús, sobre la seua denominació, es considera necessari que existisca una recepta estàndard, que puga ser difosa nacional i internacionalment, que servisca per a evitar el desprestigi del nostre plat i que permeta a qualsevol restaurador del món cuinar una bona paella. Per tot això, els firmants d’aquest escrit ratifiquen que la recepta utilitzada pel Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca, des dels seus inicis l’any 1961, és indubtablement la recepta de la Paella Valenciana”, indica el text.

Comparteix

Icona de pantalla completa